Медия без
политическа реклама

Парламентът ще заседава извънредно за пенсиите във вторник

Решението беше взето по настояване на ПП-ДБ

17 Май 2024Обновена
Депутатите ще изслушат премиера Димитър Главчев.
Илияна Димитрова
Депутатите ще изслушат премиера Димитър Главчев.

На 21 май, вторник, Народното събрание ще се събере на извънредно заседание от 13 часа. Това става по настояване на ПП-ДБ. Десните се разтревожиха за процента, с който предстои да се осъвременят пенсиите.

На заседанието по темата за пенсиите ще бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев. Също така, депутатите ще разгледат проект на решение, внесено от ПП-ДБ, с което се задължават представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят увеличение на пенсиите в размер на 11 процента. Ще гласуват и заявление за освобождаване от длъжност, постъпило от Александър Мумджиев - инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Извънредното заседание ще се състои въпреки съпротивата на останалите формации в парламента. Станислав Балабанов от ИТН е съобщил пред журналисти, че свикването на извънредната сесия е било подкрепено само от ПП-ДБ, а останалите партии и коалиции са били против. Парламентарната група на "Възраждане" пък няма да участва заседанието. Според партията, свикването на извънредно заседание по време на предизборна кампания е нарушение на вече взето решение, което беше гласувано от ПП -ДБ, ГЕРБ и ДПС, предава БГНЕС.

Според групата, предстоящото извънредно заседание няма предмет.

Въпросът с колко процента да се осъвременят пенсиите от 1 юли неочаквано попадна в предизборната кампания, тъй като окончателните данни за инфлацията и осигурителния доход се оказаха по-ниски от прогнозираните и това означаваше швейцарското правило да даде 10 вместо обещаните 11%. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е разчетен за 11%, поради което пари за по-голямото увеличение има. В такива случаи се взема решение в надзорния съвет на НОИ да се даде по-високият процент. Така стана и сега, като вече няма никаква опасност от 1 юли да има изненада за пенсионерите.

Въпреки развръзката, ПП-ДБ не се отказа да иска извънредно заседание с твърдението, че ГЕРБ и ДПС могат да пробват пак да ограбят пенсионерите и че нямат доверие на служебния кабинет. ПП-ДБ твърди, че двете партии са се опитали да откраднат 100 млн. от възрастните с по-ниския процент.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пенсии