Медия без
политическа реклама

Парламентът минира работата на КС - оставя го само с 10 съдии

22 Февр. 2022
След като и мандатът на Гроздан Илиев (петият от ляво надясно) изтече в края на февруари, КС ще остане само с 10 съдии. Парламентът е единственият виновник за този "недокомплект".
КС
След като и мандатът на Гроздан Илиев (петият от ляво надясно) изтече в края на февруари, КС ще остане само с 10 съдии. Парламентът е единственият виновник за този "недокомплект".

Парламентът е на път да остави Конституционният съд с двама съдии по-малко. На 1 март изтича мандатът на Гроздан Илиев, а още през ноември от съда си тръгна и друг представител на парламентарната квота - Анастас Анастасов. Народните представители обаче изобщо не бързат да открият процедурата по избор на двама конституционни съдии. Още по-крещущо е бездействието им да попълнят Инспектората към Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтече преди близо 2 години. Докато инспекторите се избират с мнозинство от 2/3, каквото управляващата коалиция няма, то за конституционни съдии стига и обикновено мнозинство. Още обаче дори не е стартирала процедура по събиране на номинации.

По принцип, няма пречка КС да работа и в намален състав. За да заседава законът изисква кворум от 8 съдии. Решенията се вземат с мнозинство от 7 съдии. Затова и оставянето на съда в намален състав хипотетично може да затрудни работата му.

Възможно е коалицията още да не се е разбрала за това кого ще прати в КС за следващите 9 години, коментираха пред "Сега" магистрати. Депутати, с които "Сега" разговаря, обясниха, че засега е сигурно, че едно от местата е резервирано за бившата зам.-шефка на парламента от ИТН, а сега редови депутат Ива Митева. За второто място обаче няма сигурен фаворит. Известно е, че адвокатите Даниела Доковска и Михаил Екимджиев са отказали да бъдат номинирани. Упорито се спряга името на бившия съдия в Страсбург Здравка Калайджиева.

"Не знам защо се бавим. И с КС, и с Инспекторат, и със законите", коментира пред "Сега" народен представител от мнозинството. Правната комисия на парламента дори не е изработила правилата за избор на конституционните съдии. Възможната причина за забавянето е задкулисна - бъдещите конституционни съдии са част от раздаването на ключови постове, което предстои - за Инспектората, а и за Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича през октомври.

Зам. председателката на парламента от ИТН Ива Митева е напът да стане конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това научи "Сега" от различни източници от депутатските среди и съдебната власт.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата