facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Пардю: ЕС трябва да защити демокрацията в България

Властта в България е по-меката версия на Путин, пише бившият посланик в "Политико"
Обновена
2 985
 БГНЕС

В България е премината точката, от която няма връщане назад. Това пише бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в статия, публикувана във вестник "Политико".

Бойко Борисов, когото Пардю нарича популистки лидер, е изправен пред народен бунт, който няма да утихне.

Крайно време е Европа да покаже, че подкрепя българите и тяхното настояване за истинска демокрация и че предприема конкретни стъпки, за да им помогне да постигнат тази цел.

"ЕС, който предоставя огромни субсидии на България, има средствата и интереса да се справи с липсата на върховенство на закона, свобода на печата и други основни елементи на демокрацията в България. В крайна сметка средствата от ЕС, които са обект на злоупотреба и корупция, произхождат от данъкоплатците на държавите от ЕС и ЕС носи отговорност за гарантиране на сигурността на тези фондове.

В краткосрочен план европейските държави и ЕС трябва да признаят легитимността на публичните демонстрации в България и слабостите на демокрацията.

Като втора стъпка ЕС трябва да обяви, че ще разследва използването на финансиране от ЕС в България и че ще наложи санкции", пише Пардю.

Третата стъпка според него трябва да включва наблюдение на изборите, на свободата на печата и предложения за съдебната реформа.

"ЕС разполага с повече от достатъчно власт, за да разследва и да държи българското правителство отговорно в области, в които има еврофинансиране.

Бъдещето на България трябва да бъде решено от българите, но днес българите, пледиращи за демокрация на улицата, може сами да не успеят да постигнат фундаменталните демократични промени, които търсят.

Ако Европа трябва да се състои от съюз на истински демокрации, ЕС и неговите страни-членки трябва да защитят и да се борят за този идеал", отбелязва Пардю.

По думите му на САЩ при президента Тръмп не може да се разчита, че ще защити демокрацията в България.

Джеймс Пардю твърди още, че сега в страната ни е създадена система, която има много от характеристиките на еднопартийна държава. Той определя властта като по-мека версия на Владимир Путин, тъй като, според него, в България се използват същите тактики като на руския президент, но по малко по-слабо авторитарен начин.

Борисов и неговите хора отговориха на масовите протести, като се вкопчиха още по-здраво във властта.

На повърхността образът на България е на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си, смята Пардю.

"След демократичните промени от 1991 г. политическите партии, движения и правителства идват и си отиват, като пренебрегват обществените очаквания за основните елементи на демокрацията. При правителството на Борисов ситуацията се влоши още повече.

Борисов създаде система с много от отличителните белези на еднопартийна държава. Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез широкото използване на заплахи, корупция и предполагаемо купуване на гласове. Управляващата партия ГЕРБ постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието", пише Пардю.

Той разказва още, че България има и клуб от богати олигарси, включително Делян Пеевски, който контролира разпространението на медии в цялата страна. "За членство в този клуб е необходима подкрепа за Борисов и ГЕРБ. За поддръжниците има значителни ползи, а за другите - строги наказания. Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност е размита и успешният бизнес е обект на съдебно преследване и завземане на активите", обяснява дипломатът.

39

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

72-ра вечер на протести в София с искане за оставка на Борисов и Гешев

18.09.2020

Обновена

1018 14
Дебатът в ЕП за българската демокрация ще е на 5 октомври

17.09.2020

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

49473 95
Борисов за София: Промените са видими и за по-добро

17.09.2020

2244 62

Коментари

Страници

Циклона
глупости на квадрат пърдюту нема хабер за какво става дума и напразно се плаши
Getsbi

Божков требе да има 'ного паре - щом успе да купи и Американскио Посланик.

А преди тава и некоко Ейропейски  депутатина.

Dirk Struan

По мрежата е пълно с бивши американски и не американски всякакви, приказващи какви ли не глупости. Най-депресиращото е, че и сега подобни глупендери се трудят на подобни позиции и сигурно драскотят подобни дивотии, само че конфиденциално.

 

Аз само ще попитам - какво мисли Пардю за доктрината на Брежнев за "ограничения суверенитет"? Отживяла ли е тя своето време или не?

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

глупости на квадрат пърдюту нема хабер за какво става дума и напразно се плаши

 

Хм, колко интересно! Излиза, че лицето Пърдю, дето живее на майна си, знае много по-добре положението в България от лицето Циклона, което се предполага,че герберува тук.

дядо Илия

Представяте ли си например Е.Поптодорова да заклеймява в поредица писания ситуацията в САЩ в Ню Йорк тимес?

Aniki

Аз лично не си го представям, понеже е.поптодорова отдавна беше вербувана от американците и това в комплект с патологичната й зависимост, я прави неспособна да изразява собствено мнение. Подобна "критика" може да изразява някой който не е зависим от тези към които е насочена.

Getsbi

Не можемем дедка, оти Елена ПопТ.  е фурнаджийска лопата : беше в първом Социалиска - после като задуа ветеро от Запад - стана западнячка. Та Ленчето е последната дето ке има некакво право да дума каквото и да било.

Предводител на ...

Герберот Илия логично стана враг и на вашингтонската селищна система.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Редица почитатели на Путин са в шах. Това сравнение с него, като обида /лошо/ ли да го приемат или като похвала ?! 😂

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Ти го плюеш, то мисли, че дъжд го вали -- туй влечугите от разред отровници (adders, viperidae).

 

Да, Герб путинизира държавата. Смешно е, но не е весело. За хората това.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Редица почитатели на Путин са в шах.

 

Мараба, крусадер! Изми ли гурелите, готов ли си за борба? Вчера си поставил личен рекорд от 150 поста, но днес да го подобриш.

TheCrusader
снимка на TheCrusader

мархаба аскер. 

от вас зависи. 

McDouglas

Пак ще повторя най-важното - Европейският Съюз, Европейската Народна Партия, Канцлерът и 26 президента желязно поддържат г-н Премиера на България!

Както и желязно поддържат ясните знаци на България в борбата с корупцията!

Европейският Съюз години наред хвали г-н Премиера за смелите реформи и твърдия демократичен курс на България

И СЕГА, какво: ЕС да не би да греши? 23 години подред? Айде да не си говорим непрани-некипели

 

Кара Колю

Добре говори миста Пардю... Хвали ни... С матушка на великия Путин ни сравнява... хвалà му за тия слова...

Сал не разбрах как Бочко " ефективно унищожи политическата опозиция в страната"...с " предполагаемо купуване на гласове" 😁

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Всеядността на гербосложените на кревата.

Предводител на ...

Първа смяна се логна

TheCrusader
снимка на TheCrusader

Той ефективно унищожи политическата опозиция в страната чрез широкото използване на заплахи, корупция и предполагаемо купуване на гласове. 

 Конят 😂

 

Интересното,е, че последните избори за президент бяха организирани от ГЕРБ. 

Сега, чудя се .. Радев е избран след заплахи, корупция и предполагаемо купуване на гласове от ГЕРБ или ? 😁

DIMM

Ами чуди си се. Радев беше преизбран, заради малоумното прострелване в коляното на Бат' ти Бойко с решението да сложи за кандидат баба ти Цецка. Щото той си мислеше, че системата "и магаре да сложа, ще го изберат" още работи. 

И дори и със "заплахи, корупция и предполагаемо купуване на гласове", работата не можа да стане - толкова беше голяма разликата в гласовете. 

nafta

И дори и със "заплахи, корупция и предполагаемо купуване на гласове", работата не можа да стане - толкова беше голяма разликата в гласовете.

Дааа... А служебното правителство на Радев организира толкоз кристално чисти избори, че Баце спечели трети мандат..

TheCrusader
снимка на TheCrusader

92% от гласувалите за ДПС, гласуваха за Радев, да се знае.

nebenebe

А защо не? Какво искаш да кажеш всъщност? Че са били длъжни да гласуват за пуцаджийката ли? Или че са те разочаровали?

Асол
снимка на Асол

Ще ни опресниш ли паметта, секциите в Турция за кого точно гласуваха!? Ей, то да лъжеш е част от гербавата длъжностна характеристика, ама поне лъжете така, че да не може да се провери в ЦИК

Дали те е срам няма да те питам, то е видно..

nafta

По думите му на САЩ при президента Тръмп не може да се разчита, че ще защити демокрацията в България.

И на Меркел и Макрон не мое се разчита. Ами да изчакаме до изборите в САЩ, Жърмани и Франс, след като не ви се чака до редовните избори у нас..

словата МИ

Г-нът да излезе на улицата в САЩ, че там демокрацията е в истинска опасност.

А като искат да свалят правителство в Б-я - да плащат.

С трици маймуни не се ловят.

Само с няколко активисти, голи обещания и лозунги преврат сега не мойш направи.

Пари трябват.

Ама сега ресурсите отиват за белоруската опозиция, и у нас разчитат на единият гол ентусиазъм.

Много обеднели тия бе!

gayo

г-н Пардьо, това е най-истинската демокрация, която е способен да сътвори българският демос

fractal
снимка на fractal

Джейми и вълшебното фенерче

Даваха го по лека нощ деца преди да дойде демокрацията 1989 и България беше 9 млн човека

чевермехайвер

Джеймс ,

 

............. ще бъде важно да се появат и устойчиви политически партии, които да могат да оспорят еднопартийното управление. "Може би тези демонстрации ще родят нови лидери и опозиционни партии.....

 

За момента управляват различни кланове на БКП ,които  са склонни и за  спиране на фондовете от ЕС , за да изместят съпартиеца . Пожарникар и церемониалмайстор са в политкеч за радост на плебса. Всички си мълчат за 50-те милиарда в БНБ , които се освобождават при приемане на еврото :  в  търговията има принцип - споменеш ли пари и губиш.

ловkия

Пардю: ЕС трябва да защити демокрацията в България

Добър, добър Джеймс... 

АлСал

Този явно има колонка във вестник "Сега".

Неговото "превъзходителство", както го наричат някои тук.

 

Не утихва този народен бунт, ейй.

ловkия

Посланик на държава, провъзгласена за световен жандарм, налагаща собствените си перверзни възгледи за демокрация в "подмандатните си територии", зове за спасяване на демокрацията, и днес и сега това се приема добре.

Та нали Боку е рожба (е, малко дебеличка наистина) именно на такива като господарите на горния...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш