Медия без
политическа реклама

Паметникът на съветската армия в София бе омацан с червена боя

С огромни букви неизвестните призовават към "Демонтаж" на монумента в центъра на София

13 Апр. 2023
Булфото

Паметникът на съветската армия в София е наплескан с червена боя.

Монументът е напръскан с червен спрей, като с боята е изписано с огромни букви "Демонтаж". Освен това остатъците от плочата, която на 23 февруари бе строшена с чук, са изцяло намазани в червено.

Преди време на тази мраморна плоча имаше надпис "На съветската армия освободителка от признателния български народ". На 23 февруари тази иманно плоча бе разбита с чук от 61-годишен мъж, който бе задържан за кратко в полицията.

Плочата на паметника на съветската армия в София, на която пише „На съветската армия освободителка от признателния български народ“, е разбита. От МВР съобщават пред БТА, че за случилото се е задържан 61-годишен мъж, който е разкъртил плочата с чук.

След 24 февруари 2022 г., когато започна руската инвазия в Украйна, паметникът в столичната Княжеска градина е все по-често обект на атаки. Той бе боядисван в цветовете на украинското знаме, по него бяха изписвани и антивоенни и антируски лозунги.

А в последно време бе възобновен дебатът за това дали паметникът трябва да бъде разрушен или поне преместен в музея на социалистическото изкуство. На 9 март столичният общински съвет гласува монументът да бъде демонтиран и преместен, но реакция на служебното, изразена от премиера му Гълъб Донев бе следната:

"Политиците трябва да оставят тази тема (демонтажа на Паметника на Съветската армия - б.а.) за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение". Донев заяви още, че темата за местенето на паметника служи за противопоставяне на хората, а трябва да се търсят съвместни решения.

С гласовете на ГЕРБ и „Демократична България“ Столичният общински съвет възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител на София да премести Паметника на Съветската армия извън центъра на града.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата