Медия без
политическа реклама

СОС реши да се махне Паметникът на Съветската армия

Служебният премиер поиска въпросът да бъде отложен за след изборите, защото "сега не му е времето"

09 Март 2023Обновена
Представители на Левицата са пред общината.
EPA/BGNES
Представители на Левицата са пред общината.

С гласовете на ГЕРБ и „Демократична България“ Столичният общински съвет възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от областния управител на София да премести Паметника на Съветската армия извън центъра на града. В подкрепа на доклада гласуваха още Борис Бонев от „Спаси София“ и общинарите от ВМРО, а на „Атака“, която е другата част от националистическата коалиция в СОС, бяха "въздържал се". Против гласува и групата на БСП, като част от нейните съветници участваха в организираните протести срещу решението на общинския съвет. След приемането на доклада групата на БСП напусна пленарната зала на СОС. 

Докладът за демонтажа на ПСА бе внесен още през март 2020 г. от групата на „Демократична България“. Допреди около две седмици ГЕРБ бавеха и не допускаха неговото разглеждане с различни аргументи. Положението се промени, след като преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изведнъж се обяви за преместването на композицията. Бившият премиер заяви, че ще поиска групата на ГЕРБ в София да подкрепи предложението на ДБ.

С приетото днес решение СОС реши още „областният управител на София област да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на първото решение“. В момента областен управител на София е Радослав Стойчев, който е бивш депутат от БСП и бе назначен на поста от предишното служебно правителство на Гълъб Донев.

Парламентът на София възложи още на главния архитект Здравко Здравков да организира архитектурен конкурс, с който зоната около паметника да се отреди за „широко обществено ползване“.

Освен това по предложение на ГЕРБ бе решено до демонтажа на ПСА в близост до него да се постави информационна табела, на която да пише, че "монументът символизира чужда сила, обявила война на България, и окупирала страната". Подробният текст на табелата трябва да бъде изработен от историци от Софийския университет и БАН, като новото информационно пособие трябва да се появи на мястото най-късно след месец.

Дебатите на общинските съветници за бъдещето на ПСА продължиха повече от два часа и бяха съпътствани от лични нападки. „Няма да позволим Паметникът на Съветската армия да бъде събарян или по какъвто и да е начин оскверняван. Мнозинството в този общински съвет има толкова права върху този паметник, колкото и върху този във Виена. Това решение няма никаква правна стойност, паметникът е собственост на държавата. Отстраняването му бе наредено от лидера на ГЕРБ, а общинските съветници от управляващата коалиция на ГЕРБ-СДС в София изпълниха задачата като истински машини“, коментира лидерът на социалистите в СОС Иван Таков.

Ние имаме ясна позиция, днешният акт е преди всичко политически. Ние подкрепяме предложението на ДБ за преместването на паметника“, отговори шефът на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ.

„За нас премахването на монумента е  родолюбив акт, с който казваме, че не можем повече да държим портрета на убийците на нашите бащи на стената си вкъщи. Той може да се запази в музей, който иска да се кланя на тези убийци, винаги може да го направи на място извън центъра на София. ГЕРБ досега блокираше разглеждането на доклада за сваляне на паметника. Сега има обрат в тяхната позиция, който ние приветстваме. Областният управител е в една деликатна ситуация, защото ако той откаже да го премести, трябва да намери стотици хиляди левове, за да го ремонтира и да не бъде опасен за гражданите“, коментира общинският съветник от ДБ Марта Георгиева.

Разискванията  по темата за демонтажа на монумента се проведоха на фона на два протеста в негова защита. Единият се състоя пред сградата на Столична община, където бяха дебатите и гласуването. Десетки граждани се събраха там, за да изразят недоволство си срещу плановете на СОС, предаде БГНЕС. Те са организирани от Левицата, като сред събралите се бе и кандидатът за депутат от формацията Мая Манолова. Да протестира е дошъл и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. 

По време на протеста един от участниците свали украинското знаме от фасадата на Столична община и го хвърли на земята. Представи се като кандидат-депутат от партия МИР. На видеото се вижда, че той е влязъл без проблем в общината, излязъл е на терасата със знамената и е свалил украинското. Това се случва въпреки засиленото полицейско присъствие. 

На влизане в сградата бе освиркан Георги Георгиев, който е председател на СОС. Протестиращите носят плакати с надписи: “Не унищожавайте историята”, “Спрете войната с паметниците”, както и “Не пипайте паметника на Съветската армия”. Част от тях замериха сградата на общината с яйца и червена боя.  

Малко по-многоброен е протестът, организиран от БСП пред самия Паметник на Съветската армия. Протестиращите там също настояха той да бъде оставен в Борисовата градина. Събралото се множество развя червени знамена. Част от хората дойдоха с плакати с надпис: “Оставете паметниците намира”. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също се появи на събитието и впоследствие поведе съмишлениците си към Столична община. 

Ефросима Делчева, участник в протеста каза пред БГНЕС, че днес е пред Паметника на Съветската армия, защото според нея паметниците не трябва да бъдат унищожавани. “Това е нашата история. Властта, която идва сега или ще дойде след време, е временна, но историята е вечна”, категорична е тя.

ПОЗИЦИЯ

"Политиците трябва да оставят тази тема (демонтажа на Паметника на Съветската армия - б.а.) за след изборите, за да може в спокойна обстановка да се вземе най-правилното решение.", заяви служебният премиер Гълъб Донев в Кюстендил, цитиран от БТА. Той смята, че темата служи за противопоставяне на хората, а трябва да се търсят съвместни решения. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата