facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Палатки блокираха и кръстовището пред Софийския университет

Поведението на протестиращите е провокация към полицейските служители, разсърдиха се от МВР
Обновена
18 933

Posted by Иво Божков (Yvo Bojkov) on Saturday, August 1, 2020

Кръстовището пред СУ "Климент Охридски" осъмна блокирано от протестиращи след като цяла нощ на него полицията държа блокиран бус, превозващ 5 майки на деца с увреждания и 2 болни деца от движението "Системата ни убива". Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на трето кръстовище на столицата.

На извънреден брифинг на обяд от столичната дирекция на полицията (СДВР) разсърдено обявиха, че приемат поведението на протестиращите от снощи като провокация към своите служители. Тони Тодоров, зам.-началник на "Охранителна полиция" към СДВР, обясни, че на буса не било забранено да се придвижва където и да е, освен към Орлов мост. По думите му в Столична община е било заявено автошествие от гражданска инициатива "Системата ни убива" с маршрут пл. "Батенберг" - Банкя, без "Орлов мост". "Принципна позиция на СДВР е да се пропускат само автомобили, които носят вода или храна на протестиращите на „Орлов мост“... Преценихме, че може да се стигне до пътен инцидент", допълни полицейският шеф, цитиран от bTV.

Накрая Тодоров обеща да бъдат проверени действията на полицаите през нощта и поиска "българската полиция да не бъде използвана като инструмент от протестиращите".

 

Брифинг на СДВР

Posted by bTV Новините on Sunday, August 2, 2020

От "Системата ни убива" твърдят, че преди това е имало договорка с полицаите бусът да мине към кръстовището, но полицаите са го обградили. Кордон направиха и протестиращите.

Тази сутрин се стигна до взаимно блокиране - бус за бус, след като протестиращи не допуснаха едно от превозните средства на полицаите да тръгне. Дори подложиха камък под една от гумите му. Това доведе до леко спречкване със служителите на реда, което обаче не прерасна в нещо по-сериозно.

"Както е тръгнало, и полицаите ще слагат палатки тука", шегуваха се някои.

Около 10 часа сутринта между протестиращите и служителите на реда започнаха разговори как да се разреши ситуацията. На забележките на полицаите, че с блокадите се пречи на останалите граждани на София, хората при Ректората реагираха: "Това е политическо изказване!"

Протестиращите поискаха оставката или директно уволнение на офицера от СДВР Николай Николов, по чието разпореждане бусът бе блокиран и се стигна до настоящата ситуация. "Той няколко пъти снощи каза, че решението е лично негово. Затова искаме сега да понесе и лична отговорност", казаха представители на протестиращите пред зам.шефа на охранителна полиция в СДВР Тони Тодоров, който отиде да преговаря с тях. В знак на добра воля те позволиха на блокирания полицейски бус да напусне.

След 11 часа стана ясно, че органите на реда нямат намерение да пропуснат колата на "Системата ни убива" - два полицейски буса запречиха пътя към "Орлов мост".

По-рано тази сутрин Лидерът на "Да, България" Христо Иванов се опита да разбере защо жените от "Системата ни убива" са все още са в микробуса и му бе отговорено, че те могат да си тръгнат веднага, но буса - не. И тази сутрин, и през нощта в микробуса бе бившият омбудсман Мая Манолова. 

Снощи протестиращи и полицаи взаимно се опитваха да се изтласкат от пространството около микробуса. Полицията не даде никакво обяснение за действията си и не разговаря с протестиращите. Късно през нощта обаче командващият офицер обясни, че не допускат буса при блокадата на Орлов мост, защото кръстовището на Орлов мост е блокирано по принцип за всякакви превозни средства.

Бусът беше обграден само от полицаи с жълти жилетки от "Антиконфликт". Демонстрантите спорадично скандираха "КОЙ" и "Пуснете майките", "Не сте хора" и "Позор", "Заедно!"

Част от протестиращите се отправиха към сградата на Народното събрание, където ги посрещна кордон от полицаи. Но бусът си остана заграден. Затова и групичката се върна от парламента отново пред университета.

Малко по-късно - около 23:45 ч., след като полицаите не пуснаха автобуса при пореден опит, протестиращите започнаха да опъват палатки и на кръстовището пред университета. Те се заканиха да нощуват там и това да стане третото блокирано кръстовище в столицата.

След дълги препирни между двете страни, точно в 1:00 полицаите от "Антиконфикт" се отдръпнаха от буса и изглеждаше, че возилото най-сетне ще тръгни. Но в този момент полицай в редова униформа на СДВР застана пред него. Това предизвика протестиращите да заподозрат провокация и скандиранията "Жалки сте" срещу полицията започнаха, придружени с "Борисов е позор".

Патовата ситуация си остана такава часове след полунощ - майките на деца с увреждания седяха в буса без да излизат, полицаите го охраняваха от всички страни, протестиращите не напускаха мястото, а палатките все така си бяха на кръстовището.

 

ПОЛЯРНИ МНЕНИЯ

„Това е целенасочена акция на полицията. Някой трябва да вземе отговорност за това нещо. Някой го е наредил. Целенасочено се търси конфликт от страна на полицията. Работата на полицията е да предотвратява конфликтите, а не да създава такива.” Така коментира ситуацията на Ректората Десислава Николова – председателят на младежката организация на „Демократична България, пред bTV. „Моделът на управление на цялата държава е същият като модела на управление на РПУ. Търси се решението на един човек“, смята Николова.

По съвсем различен начин се изрази културният министър Боил Банов, който обвини недоволните граждани, че рекетират управляващите. „Това не е протест, а рекет. На рекет няма държава в света, която да се поддава, не защото е голям проблем дали правителството ще си тръгне, а защото ако държавно управление се поддаде на рекет, това означава, че и следващото управление също може да се поддаде. Това означава, че всеки, който реши, че е несъгласен с политиката на държавата, може да излезе да блокира ключови кръстовища и магистрали и да свали едно управление. Така не бива”, заяви Банов пред Нова ТВ.

 

СИМВОЛ

Белият бус в момента е нещо като символ за майките от "Системата ни убива", защото по-рано бе начело на автошествието към дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. С майките там бе и бившият омбудсман, а сега председател на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Преди автоколоната да потегли днес от центъра на София Манолова призова на профила си във "Фейсбук" гражданите, които видят някъде премиера с джипката да сигнализират на нея, на "Системата ни убива", или на т.нар- Отровно трио (Велислав Минеков, Николай Хаджигенов, Арман Бабикян), за да може да се направи организация и хората да протестират пред Борисов.

Автошествието до Банкя е с наслов "Борисов, тук сме!". Някои от участниците заявиха, цитирани от БНР, че са били заплашвани от младежката организация на ГЕРБ, че ще бъдат възпрепятствани.

Майките възнамеряват да изпратят послание до премиера, в което е цитиран стих от Христо Смирненски "Два свята, единият е излишен!“.

Пред дома на Борисов в Банкя обаче, освен няколко полицаи друг не посрещна протестиращите. Те скандираха "Борисов, позор - оставка и затвор!", "Мафия" и "Всеки ден ще е така до победата", без да има никакво напрежение между тях и охраняващите униформени. Точно пред дувара на къщата на премиера хората оформиха голям надпис "ОСТАВКА" от черни чували и го оставиха на тротоара. Те носеха и черни знамена.

Някои от участниците застанаха над импровизирания плакат и позираха с картончета, с лозунги по тях като "Ти уби здравеопазването" и "Ти уби свободата на словото", "Ти уби образованието", "Ти уби съдебната реформа", "Ти уби мечтите ни за демокрация", "Ти уби бъдещето на децата ни" и др.

Накрая всички тези лозунги бяха оставени до къщата на премиера, като хората поставиха до тях и цветя и запалиха свещи, като при погребение. Прозвуча и траурният марш, а някои от участниците коленичиха в памет на "убитите" от Борисов.

 

 

Posted by Мая Манолова on Saturday, August 1, 2020

 

ПРОМЕНИ

Заради блокираното кръстовище пред Софийския университат столичният градски транспорт обяви поредни промени в движението на своите превозни средства. Ето ги:

  • Превозните средства от градския транспорт спират на всички спирки, но в променени участъци от маршрутите си - това са автобусни линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбуси с номера 1, 2, 4, 5, 8 и 11.
  • Линии № 9 и 75 въртят на Военна академиия.
  • Линии № 84, 184, 280, посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. "Драган Цанков", бул. "Пейо Яворов" и по маршрута двупосочно.
  • Линия № 94 върти на ул. "Гурко" и обратно по маршрута Линия № 213 в посока "Младост" е отклонен по бул. "Мадрид", бул. "Ситняково" и по бул. "Цариградско шосе" по маршрута си Линии № 5, 8 и 11 посока СУ "Кл. Охридски" върти преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Тролейбусни линии 2 и 4 от "Хаджи Димитър" се движи до "Оборище" и обратно.
  • Тролейбусна линия 1 от "Левски Г" до "Оборище" и обратно.

 

 

 

198

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

В Минск бяха арестувани координатори на протестите

12.08.2020

3245 58
Полицията в Минск стреля по балконите

12.08.2020

2210 9
София осъмна с три блокирани кръстовища

12.08.2020

Обновена

13161 115

Коментари

Страници

Джанго
снимка на Джанго

Може ли да ги спрете тези лумпени?

мерси.

 

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Що, на теб задника ти е залепнал за стола? Тичай ти да ги спреш храбрецо... 

Джанго
снимка на Джанго

Гнус мее а и съм на риба по топлите морета.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Je vous en prie

Ние едва ли, но Бойко може одма да ги спре. Само с една малка оставчица.

Пак заповядай!

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Най-много да си в Росенец, да копаш на шефа ти краставицата... 

Джанго
снимка на Джанго

само мангалите като вас са там и не копат а правят на шефа си шадраван секиш

Льо Клер

Може би не топло море а топло л..но ти сгрява г.за и си се заблудил? Я помириши!

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Джанго !!!!!!!!!

"лумпените", както ги наричаш, 

са български граждани по рождение и са част от "суверена",

който има правото на "въховната власт",

а ГЕРБ са крадлива организация на власт,

която ограбва и краде парите на "суверена"

 

защото

142 лева/Месец е социалната пенсия в България

286 лева/Месец е пенсията на моята майка със стаж 40 години

 

да продължавам ли или тези два факта са достатъчни...

Ventzi Stantchev
снимка на Ventzi Stantchev

Само да стане ясно. PR твърдение е, че полицаите с жълти жилетки, на които пише "Антиконфикт" демонстрирали с този надпис желанието си да се избегнат конфликтите. По цял свят има такива части, които са с такова обозначение на униформите си и се използват при безредици и конфликти. Другото е смешно твърдение на тъпите им ръководители.

Каубой
снимка на Каубой

ААА, сакън. Те са майчето систергалева ударните сили. ни Мой!

Каубой
снимка на Каубой

Уманоида! Баба ми при тоше праеешки зимаше 35 лева пенсия. Коментар имате ли?! Дядо и баба на село по 30 ст трудоден. Коментар? Или песни за красните изроди, спасили РОДИНАТА ми от злия Запад? Смех и одите да се бяняте у Кислоие води.

ловkия

Ха-ха, жени, майки са тръгнали да искат сметка на Боку, а доблестните мъжаги си кютат на Орлов мост под полицейска охрана, нахранени и напоени...

Шушумиги.

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Общо около 50 тина трола и десетина идейни герпераста е задействало племето на мутронеандерталците. Това ви е капацитета и неа нужда много да вдигате шум. 

 

В цяла София един привърженик не намерихте та се наложи да плащате на индобългари от провинцията екскурзия до София, за контрапротест.

 

А след това шефа ви си взе Шехераотзада и избега в Странджа Сакар и се не виде от шубе. 

Каубой
снимка на Каубой

Бре, бреее, айде идат зелените чоВучета на гру, а? Ама нет, не  идат, ой мъка моя, дуВети авгУст не отдалься...пуч Скапа се...

ловkия

Неприемлива е публичната (демонстративна) употреба на алкохол в района на блокадите;

Аха, значи скритата (недемонстративна) употреба на същия е приемлива...

 

Бонжуар

Ако Той е поразен от остър сюргюн и отсъствува, да прескочат до замъка на Шехерезадника на кафенце и бяло сладко... ☕☕☕

Dirk Struan

#IamBoikoBorisov

 

cymen

Най-после правилен ход. За жалост е много много закъснял. Михлюзите от Орлов мост не можеш ги накара да си приберат барбекюто и да си развалят рахата.

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Протестните действия се разгръщат и така трябва да бъде. Има хора за Орлов мост, има за Тракия, има пред скромната му къщичка, която по време на социализма била колиба, има във Варна, в Русе, в Бургас, в Пловдив... Един цял народ е изчерпал всичкото си търпение и поносимост. Само тези, които са на софрата или около нея в очакване да падне някой троха, се бъхтят във форумите да го защитават. Кауза пердута е, разбират го, но никак не им се мисли какво ще стане с тях като падне оня с мазнинките. Те не могат да правят нищо друго освен да ласкаят, да папкат, да слушкат и да правят интриги. Нямат дипломи или ако имат, те са рисувани и зад тях реално няма никакви знания и умения. И тук ги има такива, благодарение на този кретен живеят повече от десетилетие и им хареса, почти си повярваха, че така ще бъде вечно. 

Джанго
снимка на Джанго

има лумпени ефтенки?

аз съм герба да пада  но на избори ама там се стискате и  си го избиратае съшия  👃

Кара Колю

" Един цял народ е изчерпал всичкото си търпение и поносимост. "

Ндааа... хиляди, маса, народ... и накрая... - https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D1%8F%D1%82%D1%8C_%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%B0_(%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0)#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Opyat_dvoyka.jpg

cymen

Уфф, живеете в як когнитивен дисонанс, драга. Хора НЯМА. Не стигат. Ако имаше, Бойко отдавна да е паднал. Вземете са разделете по двойки, че още по-ефективен да стане протестът. Не знам къде живеете, та си мислите, че "един цял народ" иска Бойко да падне. Трагедията е, че огромни маси от този народ не искат той да падне. Смешно е как се самонавивате. Бойко ще падне заради протести, колкото и Орешарски падна зарад протестите.

Каубой
снимка на Каубой

ааа, ВИЕ ДРАГИ СТЕ ФАШИСТ...ИСКЕМЕ СИ МОРДОР И НЕ ЩЕ НИ СПРЕТЕ! аМИ тъй е в червените мутури/чутури.

Каубой
снимка на Каубой

Има и полюции в юношескси сънища...

Каубой
снимка на Каубой

ЕДНО водно оръдие стига и ще плаат по Пелрловец кат юнощески чек%%%%.

Жозефа
снимка на Жозефа

Ха-ха, жени, майки са тръгнали да искат сметка на Боку, а доблестните мъжаги си кютат на Орлов мост под полицейска охрана, нахранени и напоени...

Шушумиги.

 

Не си кютат. Виждат се много мъже.  Просто протестиращите си разпределят задачите - днес едни са на моста, други пред МС, майките в Банкя, Бабикян в Стара Загора и т.н. 

 

 

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Жозефа, писали сме едновременно ☺️

Жозефа
снимка на Жозефа

👍

жана д'арк
снимка на жана д'арк

Към искането за оставките на Борисов и Гешев трябва да се добави и тази на Цацаров. 

Ace Ferrengo Ce...

Не, Гешев е абсолют, бойчето, цацата ....фокус, фокус

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш