Медия без
политическа реклама

Открити са трите деца български граждани в Газа

20 Окт. 2023Обновена
Протест в Мароко в знак на солидарност с палестинския народ и в знак на протест срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа, пред сградата на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Рабат, 19 октомври 2023 г.
ЕПА/БГНЕС
Протест в Мароко в знак на солидарност с палестинския народ и в знак на протест срещу израелските въздушни удари в Ивицата Газа, пред сградата на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Рабат, 19 октомври 2023 г.

Трите българчета, които бяха в неизвестност, след като бомба избухна в техния район в Газа, са открити живи. По чудо, в момента на атаката са се намирали на 100 метра от засегнатата от атаката сграда, съобщи Нова тв, като цитира техните близки, които са успели да се свържат с тях.

По-рано телевизията излъчи репортаж за три български деца, както и майка им, също българска гражданка, които са в неизвестност в Газа. За тях разказа баба им Инширах Алшарафи, която е лекар в България. Контактът на Алшарафи с близките ѝ прекъснал 2 ч. след полунощ в четвъртък, след като районът, в който са нощували, бил атакуван от въздуха.

Майката и децата отишли в Газа малко преди да започнат ударите. Първоначално те били в северната част на анклава, но тръгнали на юг в търсене на безопасност. След като връзката с тях прекъснала, бащата на децата също тръгнал от България към границата с Египет с надеждата да срещне семейството си на граничната бразда, когато най-накрая бъде отворен хуманитарен коридор. От Министерството на външните работи са обяснили пред Нова тв, че все още проверяват случая.

Дни преди да започне войната, снахата на Инширах Алшарафи и трите ѝ внучета - всички родени в България, отиват при роднини в Газа. Синът ѝ остава в България. Държи връзка с тях до снощи, когато бомба избухва и взривява къщата, в която са всичките ѝ роднини.

"Брат ми, с един от неговите синове, излизат да носят храна. Те се връщат и цялата 4-етажна сграда рухва върху тях. Живеещите в нея са около 70 души и засега са извадили 40 загинали, сред които и майка ми. Всичките ми племенници и внуците на моя брат са си отишли", разказва Алшарафи. Тя съобщи, че са установили връзка с българското посолство в Кайро, което ги е посъветвало да потеглят към ГКПП Рафа на границата с Египет, но бомбардировки са им попречили да стигнат. Днес се очаква пунктът да бъде отворен. 

Още след първите атаки майката с трите деца искат да се върнат в България. Заради пълната блокада на Газа това се оказва невъзможно. Тогава синът на Инширах тръгва към египетската граница.

"Ние чакаме някой, ако има някаква връзка оттам, да ни каже какво се случва. Казвам на българския народ и на българската държава - вие носите отговорност за моите малки внуци, които са с българско гражданство и са в Газа", казва Алшарафи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Ивицата Газа, българи

Още по темата