Quantcast
Основната заплата на главния секретар на МВР скача на 3100 лв. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Основната заплата на главния секретар на МВР скача на 3100 лв.

Основата за възнаграждението на директорите става 2772 лв., а на полицаите и пожарникарите - 1152 лв.
Обновена
11 379
 Илияна Кирилова

Основната заплата на най-висшата професионална длъжност - главният секретар на МВР, ще скочи до 3100 лв. от сегашните 2572 лв. Това става ясно от проект за промени в Наредба № 8121з-919 от 2017 г. за размера на основните месечни възнаграждения на държавните служители по Закона за Министерството на вътрешните работи, пуснат за обществено обсъждане в strategy.bg

От документа става ясно, че скача и основното възнаграждение на директорите на дирекции и то ще стане 2772 лв., вместо досегашните 2291 лв. Тук се включват заплатите на директорите на ГДБОП, националната полиция, граничната полиция, пожарната, националната полиция, жандармерията.

Във всички тези случаи става дума само за основни заплати. Към тях се добавя прослужено време, извънреден труд, допълнителни възнаграждения на всеки три месеца като част от заплатата, възнаграждение за нощен труда, за разположение и др. 

Такива основни възнаграждения министърът определя с въпросната наредба и нейните приложения не само за ръководните състав, но и за всички останали в МВР. От сегашните му предложения става ясно, че основната заплата на разследващите полицаи ще е от 1428 до 1 846 лв. Вариациите са в зависимост от това дали става дума за младши, главен или старши разследващ полицай, дали са в ГДБОП или националната полиция, дали са в София или в страната. Тук скока е с по около 200 лв., за разлика от тези на директорите, където основното възнаграждение скача с около 500 лв.

Според проектонаредбата, основната заплата на разузнавач I степен ще е вече 1846 лв., а на разузнавач VІ степен - 1428 лв. Същите заплати и съотношения са предвидени и за полицейските инспектори.

Отделни възнаграждения са предвидени за териториални звена за обслужване на гр. София в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП), Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма (ГДЖСОБТ) и ГДБОП, Зонално жандармерийско управление (ЗЖУ) - София и Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (СДПБЗН), както и за регионалните звена на същите служби.

Отделна таблица е предвидена за служителите на СДВР. Там е определено, че основната заплата на директора на столичната дирекция ще е 2360 лв., а на шефовете на районните полицейски управления в София - 2036 лв. Специално при РПУ-ата разликата между тези в столицата и в страната е около 300 лв.

Заплатите на служителите със средно образование, каквито има в полицията и пожарната, стават 1152 лв., вместо досегашните 978 лв.

Вътрешният министър обосновава нуждата от промени в основните възнаграждения с предвидено в проекта на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. увеличение на средствата за заплати и възнаграждения на персонала в МВР и взето решение за увеличение с 15 на сто на основните възнаграждения на служителите в МВР.

Това беше и гласувано от парламента, но все още не е обнародвано. За лицата, работещи по трудово правоотношение от групата „Специалисти със средно образование и професионална квалификация“, „Специалисти със средно образование“, „Помощен персонал със средно образование“, „Квалифицирани работници“ и „Неквалифицирани работници“ е предвидено увеличението, във връзка с очаквания нов размер на минималната работна заплата за страната, считано от 01.01.2021 г., на началната заплата за длъжност от 610 лв. на 650 лв.

"С предлаганите промени се цели увеличаване на основните месечни възнаграждения на държавните служители и на лицата, работещи по трудово правоотношение, следствие на което и постигане на по-високи резултати при изпълнение на дейностите на МВР и стимулиране продължителността на работа във ведомството", пише министърът. 

Очевидно управляващите нямат никакво намерение да повишават с повече от 15 на сто възнагражденията на полицаите. Не е ясно как ще реагират полицейските синдикати, които продължават да настояват за 30 на сто увеличение. Само преди дни вътрешният министър Христо Терзийски обяви, че ръководството на МВР е твърдо, че заплатите в МВР няма да се увеличават с повече от 15 на сто. От 2018 г. насам доходите се вдигат с 68 на сто в системата, твърди той. Според него се вдигали не само заплатите, но и сега ще бъде плащан вече и извънредният труд, вдигнали са се и ставките на нощния труд.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Еколози: МОСВ тайно отмени забрана за морски строежи

22.01.2021

Обновена

2960 18
Звена в МВР ще могат да охраняват дори президент, премиер и Доган
МВР оневини шофьорката, която се вряза в протестиращите

18.08.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

24463 183

Коментари

редник

основното възнаграждение скача с около 500 лв.

 

Принудително безработните ще получат по 24 лв на ден или почти 500 на месец, ако въобще ги получат.

 

Не е ли по-правилно за заплати над 1500 лв да се спрат всякакви увеличения, за да има за засегнатите от вируса - това докато отмине заразата и икономиката заработи...

HUMANOID
снимка на HUMANOID

има само едно справедливо решение на проблема,

спешно да се въведе ББД (Безусловен Базов Доход)

за всеки гражданин (почти 7 000 000 население)

 

https://eci-ubi.eu/Thankyou/

Европейска гражданска инициатива за безусловен основен доход 2020-21

 

Minderbinder
снимка на Minderbinder

Това е възможно най-несправедливото решение - аз, значи, бачкам, а ти безусловно си чешеш макарите... 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Бачкаш щото ти се бачка или щото искаш да си докараш нещо над ББД , иначе и ти можеш да си чешеш макарите.

Така че няма нищо несправедливо.

☺️

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu
Заплатите на служителите със средно образование, каквито има в полицията и пожарната, стават 1 152 лв, вместо досегашните 978 лв.<<ѝ>> Е, вече и на новоназначените полицайчета заплатите са по-високи, от заплатите на лекарите с 5-6 години стаж по болниците. За сестрите да не споменаваме. И това по време на здравна криза, когато уж всеки ден благодарим и се молим за нашите спасители с бели престилки. А през заплащането им казваме: "Майната ви, да го духате". Неправилно използвах " ние". За правителството става дума, начело с главното Боце. Но щом го търпим и "ние" е намясто. .
Гюнтер Валраф

Евромутрокрацията МУ си плаща на еничарчетата, но това няма да е вечно...

Shone

Браво! Ако продължавате да биете хората по площадите - догодина още!

Минувача
снимка на Минувача

В Пирогов търсят фелдшери със заплата 3,000 лв.

Корнелата прояви интерес, но все още не сме я видели по медиите. А без тях нама никакъв пиар.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Това го разправя доказан лъжец. Докато фишовете на сестрите от Поморие, със суми по 640 лв. плюс ковидни добавки, ги показаха по новините в НОВА-тв. 

d5555

Браво да се живи и здрави да си ги взимат.А долу за раята 650 от нова година.Не се дразня от високите заплати а за ниските.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...и след време всички ще бъдем държавни служители като при комунизма...

 

...кой е тоз ненормалния който ще опъва на частно да го доят с данъци, да го затварят без да го компенсират и да го отрупват с безброй изисквания...че и за капак да работи по празниците...няма да има такива балами...всички ще бъдем държавни служители и ще искаме увеличения на заплатите всяка година...

hamel

Е ти как я смяташ тази работа, като им върви бизнесът на частниците - "Държавата да си гледа работата", като не им върви, щото не разбират - сички, нито от маркетинг, нито от сметки - "Държаво!  Помагай!" Къде дават тъй!

Колко от заетите в частния сектор си плащат данъците и осигуровките по реалните доходи? Колко? Колко е дефицитът по плащанията? Колко? Аз, дето си плащам сметките около максималния доход, като ми се случи да отида по спешност ( два пъти) седя и чакам цигани и други хитреци! Та трябва да дигам телефона! И утре ще ми броят пенсията!

Солидарност не означава - само имащите да дават, а и нямащите да се потрудят да имат, че когато имащите закъсат, и те, нямащите да им помогнат.

Памфуций
снимка на Памфуций

има само едно справедливо решение на проблема,

спешно да се въведе ББД (Безусловен Базов Доход)

за всеки гражданин (почти 7 000 000 население)

За България това ще е пагубно. То ще доведе до окончателната десоциализация на над 1 млн граждани, повечето от които - от цигански произход.  

hamel

Ухаа! Таман са се втурнали да се со(и)циализират! Абе ти, шегуваш ли се, или говориш наизус?

fisherman

 

Апаши искат повишение на заплатите.Гнус, това ли са пазителите на реда?

https://www.facebook.com/nasko.petrov.77/videos/3947573471943703/

trunk

 Шефовете си вдигнаха заплатите , а тези на улицата да го духат . Някаква биологична единица вади за пример определен случай и прави кардинални изводи . А замислете се къде няма мърша - политици , държавни служители , учители , лекари,обшинска администрация , работници в пройзводството на всякакви стоки, обслужважст персонол , а Вие самите ?  Тоест  всички са гадове . Ми не , не всички  са такива , но навсякаде има и мърша . Кофти е ,че явно тук  на територията сме останали предимно мърша. А и рибата се вмерисва от главата .

Влез или се регистрирай за да коментираш