Медия без
политическа реклама

Опозицията в София издигна седем районни кметове за нов мандат

ПП стои зад номинациите в "Младост" и "Люлин"

16 Авг. 2023Обновена
Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев и екипът му.
Илияна Димитрова
Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев и екипът му.

Опозицията на ГЕРБ в София - коалицията ПП-ДБ и "Спаси София" номинираха за втори мандат петима от действащите районни кметове на ДБ. Районите на столицата са 24. В други два района коалицията издига нови лица вместо досегашните си местни кметове от ДБ, а в още два тя подкрепя действащи районни кметове, които на предишните избори през 2019 г. спечелиха с подкрепата на други формации. Това стана ясно при официалното представяне на кандидатите на ПП-ДБ и "Спаси София" за районни кметове във Столична община.   

От действащите кметове на ДБ са повторени номинациите на Трайчо Трайков - "Средец", Константин Павлов - "Лозенец", Ангел Стефанов - "Овча купел", Димитър Божилов - "Триадица" и Георги Илиев - "Слатина".

На мястото на Петко Горанов в район "Студентски" е издигнат 58-годишният Еней Енчев, който обяви, че идва от частния сектор. Той е представител на "Продължаваме промяната". 

За кмет на район "Оборище" е номиниран бившият телевизионен журналист от БНТ и продуцент Георги Кузмов вместо досегашния представител на ДБ Николай Александров. Кузмов също е от "Продължаваме промяната". 

В район "Изгрев" ПП-ДБ и "Спаси София" подкрепят досегашния кмет д-р Делян Георгиев. През 2019 г. той победи кандидата на ГЕРБ с подкрепата на БСП и стана единственият районен кмет в София на левицата. През м.г. обаче Георгиев бе изключен от БСП. Сега той е номинация на "Спаси София".

 За втори мандат начело на "Кремиковци" от името на опозицията ще се яви досегашният районен кмет Лилия Донкова, която преди 4 г. бе избрана като независим кандидат, подкрепена от ГЕРБ, СДС и ВМРО. Сега тя е издигната от "Продължаваме промяната".

За кмет на "Люлин" ще се бори 34-годишният юрист Георги Тодоров, който е номинация на "Продължаваме промяната". Той бе представен като организатор на протестите на бул. "Сливница" след трагичния инцидент с двама загинали на 8 май. 

Кандидатът за кмет на район "Младост" е Ивайло Кукурин. Той е на 36 години и е издигнат от "Продължаваме промяната". Завършил е хидростроителство в УАСГ, както и специалност "Инфраструктурно планиране и мениджмънт" в Техническия университет във Виена. Работи като инженер хидроенергийни системи, като е ръководител на отдел в предприятието "Язовири и каскади". .

Димитър Петров е кандидат за район "Красна поляна". Той е на 37 години и е издигнат от "Продължаваме промяната". В официалната му визитка пише, че е завършил право в Софийския университет. Адвокат е, като има собствена кантора. Има дългогодишен опит в държавната администрация и банковия сектор. 

Ясен Русев, 39 г., е кандидат за район "Искър", издигнат от "Продължаваме промяната". Магистър по "Международен бизнес и предприемачество" от Икономическия университет във Варна. Преди това е завършил "Туризъм" в същия университет. Специализирал е "Предприемачество" в Babson University, Бостън, САЩ.

Кристиян Христов е кандидат за кмет на район "Подуяне". Той е на 31 години и е издигнат от "Спаси София". Завършил е транспортно строителство в УАСГ. Специализирал е "Строителство на пристанища, летища и високоскоростни железопътни линии" в Политехническия университет в Мадрид. Според визитката му в сайта на "Обединени за София" е работил е като строителен инженер в Мадрид, където е съдействал за координацията на големи пътни и железопътни проекти. 

Кандидатът за кмет на Панчарево Милена Алексиева е издигната от "Спаси София". Тя е магистър по "Право" от СУ "Св. Климент Охридски". Във визитката си е представена като специалист по гражданско, търговско и административно право. Граждански активист е от "Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне", което вече обяви, че подкрепя номинацията й. 

Румен Костадинов, на 33 г., е кандидат за район "Връбница" от "Спаси София". Завършил е "Бизнес администрация" и "Управление на търговски вериги" в УНСС. В официалната му визитка пише, че е преминал през управленски позиции като регионален мениджър, главен мърчандайзер и управител в големи международни компании в сферата на търговията на дребно. 

Кандидатът за район "Възраждане" Станислав Илиев е на 37 г., издигнат от "Спаси София". Магистър по "Право" от Югозападен университет "Неофит Рилски". Завършил е и "Противодействие на престъпността" в Академия на МВР. Сертифициран одитор в публичния сектор от Министерство на финансите. Голяма част от професионалната му кариера е преминала в държавната администрация. В различни министерства е заемал ръководни позиции, свързани с упражняването на одит и контрол, както и управление на проекти със средства от европейския и национален бюджет. 

Цвета Николаева е кандидат за район "Красно село" от "Спаси София". Магистър е по право от Софийски университет "Св. Климент Охридски". Представена е като юрисконсулт с дългогодишен опит в общинската и държавна администрация.

Кандидатът за кмет на район "Илинден" Емил Бранчевски също е кандидатура на "Спаси София". По професия е лекар. Бранчевски бе единственият избранник на опозицията в София, който не успя да присъства лично на представянето, тъй като в същия момент е оперирал пациент в Германия. Номиниралият го шеф на "Спаси София" Борис Бонев съобщи, че той е сред съоснователите на софийската партия. 

Зарко Клинков е кандидат за кмет на район "Витоша". Той е на 33 години и е издигнат от "Спаси София". Завършил е архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Проектант и консултант, като според визитната му картичкра има над 10-годишен опит в сферата на инвестиционното проектиране и строителство. Управлява бизнес с недвижими имоти.  

Освен изброените пет кандидати на "Демократична България", новите техни номинации за районни кметове са: 

Владислав Владимиров, 43 г. е издигнат за кмет на "Нови Искър". Той е магистър по международна сигурност. 

55-годишният биолог Георги Атанасов е издигнат за кмет на район "Банкя". 

Кандидатът за район "Сердика" Момчил Даскалов е на 54 г. В представянето му е посочено, че над тридесет години управлява екипи и процеси в различни сфери на бизнеса - ресторантьорство, мода, интериор и обзавеждане. От 15 години работи в сферата на управление на авторски права. Гост-лектор в програма за обучение на млади предприемачи. 

45-годишният Румен Димитров се кандидатира за район "Надежда". Областен председател на ДСБ за 25 МИР София и член на експертната група по младежки политики и спорт към ДСБ. Изготвил е становища за общинските съветници в Столичния общински съвет от "Демократична България" в сектор "Спорт". В представената от "Обединени за София" визитка е посочено, че има над 25 години управленски опит като частен предприемач в различни сфери на бизнеса в София. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ПП-ДБ, кметове