Медия без
политическа реклама

ОЛАФ: България да върне 30 млн.евро от къщи за гости и реклама на вино

Службата за измами е открила нередности при харчене на пари от еврофондовете за развитие на селските региони и за гарантиране на земеделието

08 Юни 2022
Архив ЕПА/БГНЕС

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) иска България да възстанови 30 млн. евро в европейския бюджет, предава БНР, като се позовава на публикувания днес доклад на ОЛАФ за миналата година. 

В документа се отбелязва, че службата е приключила разследването си по строежа на 377 къщи за гости, съфинансирани от Европейския фонд за развитие на селските региони и препоръчва на генералната дирекция за земеделско и селско развитие към Европейската комисия да бъдат възстановени 23 млн. евро.

България още не може да изплати санкциите за скандалното източване на европейски средства през изграждането на мними къщи за гости. Европейската комисия очаква България да възстанови още 28. милиона евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т.

От ОЛАФ уточняват, че става дума за измама, при която къщите не са използвани за целите, за които са отпуснати средства от еврофондовете, а именно подобряване на икономическата устойчивост на тези области, разкриване на работни места и диверсификация на икономическите дейности. 

Държавен фонд „Земеделие (ДФЗ) налагал на собственици на къщи за гости наказания за нарушения, които не са били предвидени в нормативната база по времето, когато са подписвани договорите за еврофинансиране.

Службата е открила и редица нередности по схема, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието в България, която е трябвало да насърчи производството и рекламата на земеделски продукти като вина, череши и млечни продукти.

Конкретни разследвания, сред които и къщи за гости, доведоха шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Виле Итала в България.

Разследването е установило, че изпълнението на всички 11 програми е дадено на един и същ икономически оператор, базиран в Гърция, а процедурата за избор на изпълнителя съществено се е отклонявала от изискванията за конкуренция. Разследването е показало, че средствата по програмите са силно завишени и има съществени разлики между цените по фактури от изпълнителите и подизпълнителите на услугите.

Затова ОЛАФ препоръчва във фонда да бъде възстановена сумата от 7 млн. евро. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата