Quantcast

Медия без
политическа реклама

Глоби за къщи за гости се оказват незаконни

Фонд "Земеделие" налагал санкции за непредвидени в договори и наредби нарушения

27 Апр. 2022ВАСИЛ НАНЧЕВ
Илияна Кирилова
Близо 46 млн. лв. (45 873 991 лв.) санкции са били наложени на собственици на къщи за гости.

Държавен фонд „Земеделие (ДФЗ) налагал на собственици на къщи за гости наказания за нарушения, които не са били предвидени в нормативната база по времето, когато са подписвани договорите за еврофинансиране. Това стана ясно на поредно обсъждане на проблема с многобройните нарушения при финансирането на проекти за селски туризъм през програмния период 2007-2013 г. и невъзможността държавата да събере наложените от ДФЗ глоби.  

На заседание на парламентарната Комисия по земеделие адвокат Катрин Стоилова, представляваща собственици по делата им срещу ДФЗ,  посочи, че правилата, по които фондът регистрира нарушения и издава решения за финансови корекции, са променени през август 2019 г. - т.е. 5 години след като са били сключени договорите между фонда и бенефициентите.  Юристката визира две наредби - №29 и №30, и твърди, че  дефакто през 2019 г. се въвеждат и наказания за нарушения, които не са фигурирали нито в наредбите, нито в самите договори за финансиране.

Освен това е изтекъл срокът, в който проектите са подлежали на наблюдение и контрол, твърди адв. Стоилова. Тя обясни, че има разминаване между нашите и европейските правила за този контрол.  Според нашата наредба мониторинговият период е 5 години от сключването на договорите, а по европейския регламент, който се прилага с приоритет, 5-те години се броят от решението на ДФЗ за финансиране - тоест от май-юни 2014 г. "Това означава, че мониторинговият период е изтекъл през юни 2019 и не може да се налагат наказания", смята адвокатката.

Факт е, че досега много от санкционираните с проекти за къщи за гости завеждат дела срещу ДФЗ и ги печелят. По данни на прокуратурата от 317 сигнала за нередности по такива проекти само по 10 случая са образувани наказателни производства, а по други 279 са постановени откази.

Не може да се санкционират получатели на европомощи за нарушения, които никъде не са били посочени като нарушения към момента на подписване на договорите. Това обстоятелство е констатирано и в заключителния доклад, който прави оценка на Програма за развитие на селските райони  2007-2013 г.  Той е възложен от земеделското министерство през 2017 г. В него има ясна констатация, че самия програмен период липсва методология за финансовите санкции, поради което липсват и съответни клаузи в договорите“, казва адвокат Стоилова.

Отделен въпрос е защо в тогавашния програмен период  ресорното министерство и фамозният фонд "Земеделие" са направили "хлабави" правила за усвояването на европарите. Вероятно това е една от причините България да се прослави като държавата с най-многобройни и най-крещящи нарушения по схемата "къщи за гости", като се оказа, че много получатели на пари от ЕС са вдигнали с тях китни вили и луксозни имения за лично ползване вместо за настаняване на туристи. 

„Мога само да съжалявам, че с действията си преди години покрай едната бълха тогава са изгорили и юргана“, бе неясният коментар на новия шеф на Държавен фонд „Земеделие“ Николай Каварджиклиев за калпавите наредби и налаганите без основание санкции. Той не отрече, че нарушителите трябва да се наказват и че ДФЗ трябва да брани брани интересите и парите на държавата и ЕС. " Но това трябва да става според правилата, така че нямам особена възможност за маневри“, каза Каварджиклиев.

Близо 46 млн. лв. (45 873 991 лв.) санкции са били наложени на собственици на къщи за гости у нас, финансирани със средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщи Николай Каварджиклиев и уточни, че актове са издадени за 288 проекта, като за 155 от тях санкцията е 100%, а за 94 е частично връщане на парите. 

Най-голяма - почти 28,3 млн. лв. е сумата на наложените наказания за неизпълнение на заложените работни места по проекта и на финансовите показатели на неговия бизнес план. По тази мярка ще трябва да връщат пари бенефициентите на 132 проекта за къщи за гости. 95 собственици са санкционирани с общо 14,752 млн. лв. за неизпълнение на финансовите показатели на предложените от тях бизнес планове. За други договорни неизпълнения по 6 проекта трябва да се върнат почти 1,845 млн. лв. субсидии.

(Не)справедливи санкции

Иван Боянов от правната дирекция на ДФЗ поясни, че при изпълнение на бизнесплана само до 10% бенефициентите трябва да върнат цялата субсидия, като същата санкция се налага и при неизпълнение на ангажимента за откриването на определения брой работни места.

Председателят на земеделската парламентарна комисия Пламен Абровски от своя страна коментира, че санкциите не бива да са унифицирани. „Съгласно практиката на съда в Люксембург към онзи момент ДФЗ е трябвало да започне да разглежда индивидуално всеки един случай. За съжаление сега къщи за гости, които реално работят и  осигуряват заетост, трябва да връщат пари на държавата и на ЕС“, каза той и добави, че след празниците в комисията ще бъде сформирана работна група по проблема.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?