Медия без
политическа реклама

Агроминистърът щял да засили контрола върху вноса от Украйна

Според Явор Гечев вече няма опашки от камиони на ГКПП "Кап. Андреево"

09 Авг. 2022Обновена
Явор Гечев
Министерство на земеделието
Явор Гечев

Опашките от камиони, внасящи храни през ГКПП "Капитан Андреево" са се стопили, житната ни реколта е много добра, а резултати от проверките на украинско зърно, пристигнало у нас, още няма. Това обяви на пресконференция новият министър на земеделието Явор Гечев.

Към момент няма чакащи камиони на ГКПП "Капитан Андреево" - още от първия ден на правителството работим по казуса, обяви Гечев. Според него след хакерската атака срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проблемите ускорено се решават и 85% от административните е-услуги на БАБХ вече са възстановени. Заради напрежение между инспектори на БАБХ и служители на частната фирма "Евролаб 2011" обработката и проверките на товарите предните дни бе забавена и се образуваха колони от чакащи тирове. Наложи се жандармерия да се намеси за въдворяване на ред.

Реколтата от пшеница е около 6,5 млн. тона (близо до миналогодишния рекорд от 7 млн. т, бел. ред.), съобщи Гечев. Той каза, че има свръхпредлагане на зърно в държавите, съседни на Украйна, но има и план за подпомагане на земеделските производители и преработватели, каза още земеделският служебен министър.

На въпрос на "Сега" какво са показали проверките по сигнали на български фермери, че вносното зърно - слънчоглед и др., от Украйна било некачествено, Гечев не даде конкретен отговор, защото резултатите не били готови. „Тече проверката на вноса на зърно, няма да има забрана, но ще искаме украинското зърно да не се смесва с българското, защото нашето е по-желано и се отглежда по европейски стандарти“, каза още служебният земеделски министър. По думите му, ще се предприемат действия за засилване на контрола на вноса от Украйна.

Търсим не само усвояването на парите от ЕС по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Националния план за възстановяване и устойчивост, ще търсим ефективност, каза Гечев, като добави, че има над 2000 проекта в ДФ "Земеделие", по които се работи. „Земеделските стопани ще си поучават редовно субсидиите“, заяви той. „Ще подготвим законодателни промени, които да подпомогнат работата на колегите от редовния кабинет по представянето на европроектите в Брюксел“, посочи Гечев. Следващата седмица ще имаме точните цифри и ясен план за работа, каза той.

Явор Гечев посочи, че има забавяне на добива на дървесина заради поскъпването на горивата, но търсенето се увеличи. Още тази седмица обаче ще се подготви план за увеличаване на производството, за да може хората да имат дърва за огрев през зимата, уточни той.

 

Още по темата