Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕК очаква България да върне още 28.7 млн. евро от къщите за гости

377 проверени от общо 746 къщи за гости, получили еврофинансиране, не са отговаряли на поставените цели

14 Март 2022

България още не може да изплати санкциите за скандалното източване на европейски средства през изграждането на мними къщи за гости. Европейската комисия очаква България да възстанови още 28.7 милиона евро от средствата, осигурени от бюджета на ЕС за изграждане у нас на т. нар. "къщи за гости", съобщи Кристина Бохман, представител на дирекцията по земеделие на ЕК при изслушване в комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол, цитирана от БТА.  

По нейните думи останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна. Бохман отбелязва, че българските власти сами са решили в новия бюджет на ЕС до 2027 г. да не залагат повече подобни проекти. Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС.

Генералният директор на службата за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) Виле Итала заяви, че у нас от 746 къщи за гости, получили над 103 млн. евро финансиране, 377 са били проверени и нито една от тях не изпълнява поставените цели за разнообразяване на икономическите дейности на регионално равнище и за разкриване на работни места. Той отчете, че българските власти са проверили 288 къщи и за 253 са установили нарушения - 88 на сто. За 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло, като общо 456 къщи не са били проверени, защото сроковете за това са изтекли, поясни той.

Представителите на Европейската народна партия в парламентарната комисия нарекоха случая с българските къщи "ужасяващ". От името на социалистите и демократите евродепутатът Цветелина Пенкова призова за понасяне на отговорност и отбеляза, че досега по повдигнатите обвинения няма присъди. Според групата на Зелените докладът за къщите за гости е съкрушителен.

Евродепутатът Андрей Новаков (ЕНП/ГЕРБ) определи данните като тревожни и изрази очакване онези, които умишлено са злоупотребили и са изправени на съд, да понесат отговорност. Подобни срамни постъпки създават образа на цяла държава, посочи той. Новаков препоръча ЕК и ОЛАФ да разработят способи за по-ранно засичане на нередности. 

Скандалът с къщите за гости се точи няколко години, като след първите санкции от ЕК България сама започна да проверява проектите и да налага финансови корекции. През 2019 г. Брюксел ни наказа с 13 млн. евро заради установени нарушения и масово използване на къщите като лични имения, а глобата доведе до оставката на тогавашния министър на земеделието Румен Порожанов. Схемата с къщите за гости се появи и в изтекъл запис, в който бе забъркан бившия премиер Бойко Борисов и зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Малонев бе принуден да подаде оставка заради изградена къща за гости в Сандански с пари през фирма на гледачката на децата му. През 2020 г. темата попадна отново в епицентъра на дебатите в ЕП покрай предложенията за обвързване на бюджета на ЕС с принципа за върховенство на закона. Тогава парите на ЕС, източени по схемата, бяха сравнени от ирланската депутатка Клеър Дейли с "кръв за тези вампири".  В последствие се оказа, че много от налаганите финансови корекции падат в съда заради нередности и ще останат за сметка на държавния бюджет. 

 

 

Още по темата: 

КПКОНПИ е загубила на първа инстанция делото за конфликт на интереси срещу бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев. Съдия Миглена Николова от Административен съд София град (АССГ) е отменила наложената му глоба от 10 000 лв.

 

Списъкът на нарушителите, взели европари уж за къщи за гости, а построили лични вили, оредява.

 

След като главният прокурор Иван Гешев взе под крилото си разследването за водната криза в Перник, като нареди Върховната касационна прокуратура да упражнява специален надзор върху него, сега шефът на държавното обвинение насочи вниманието и към т. нар. къщи за гости.

 

 

 

Още по темата