facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Гешев откри 23 по-специални къщи за гости

Главният прокурор нареди специален надзор върху разследванията
4938
 Снимка: БНТ
Въпреки че прокуратурата разследва къщите за гости вече 8 месеца, единственият обвиняем досега е бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев.

След като главният прокурор Иван Гешев взе под крилото си разследването за водната криза в Перник, като нареди Върховната касационна прокуратура да упражнява специален надзор върху него, сега шефът на държавното обвинение насочи вниманието и към т. нар. къщи за гости. Прокуратурата разследва вече 8 месеца дали някой е злоупотребил, като е представил неверни данни, за да получи европари за построяването на китни вили, които вместо да работят за настаняване на гости, се ползват за частни имения. Днес Иван Гешев изненадващо нареди на апелативните прокурор да вземат под специален надзор въпросните проверки, които се ръководят от първоинстанционните прокуратури.

От прессъобщението на прокуратурата става ясно, че са били проверени общо 746 къщи за гости, а към момента в цялата страна са образувани едва 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове на ЕС. Най-много са тези в Софийската градска прокуратура - 11 бр. В Окръжната прокуратура в Монтана има 3 досъдебни производства, а във Велико Търново - две. Окръжните прокуратури във Варна, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Ямбол, Плевен и Силистра работят по 1 досъдебно производство във връзка с къщите за гости.

"По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в прокуратурата", се казва още в прессъобщението на държавното обвинение. Оттам уточняват, че "главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости".

Въпреки че разследването на прокуратурата започна още през април м.г., към момента има само един обвиняем за злоупотреба с пари от ЕС. През октомври на съд беше предаден бившият зам. министър на на икономиката Александър Манолев по обвинение "за неправомерно получаване на европейски средства за изграждане на „къща за гости“ в гр. Сандански". В обвинителния акт на прокуратурата се казва, че Манолев е подбудил и помогнал на обвиняемата А.Д. да представи неверни данни пред Държавен фонд „Земеделие“, като по този начин са били отпуснати близо 700 хил. лв с ДДС.

До момента главният прокурор Иван Гешев отказваше да даде подробности как протича разследването за къщите за гости. На въпрос на "Сега" през декември кога държавното обвинение ще обяви някакви резултати, Гешев заяви лаконично: "Работим усилено".

През ноември от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че са открили нарушения при общо 253 проекта за къщи за гости. От тях 158 са с наложена пълна санкция от 100 процента за общо 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лева. Санкциите, които ДФЗ налага, са в резултат на събраните документи и информация по време на извършване на проверките от страна на фонда. Предвид това е изненадващо, че прокуратурата до момента е образувала едва 23 досъдебни производства.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съд нареди мъж под карантина да се следи с електронна гривна

02.04.2020

Обновена

3208 34
МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

01.04.2020

Обновена

9451 30
Гешев изпрати екоминистъра лично да провери ТЕЦ "Бобов дол"

31.03.2020

986 11

Коментари

вила

За да няма издънки заключенията по  всяко едно дело от "свинските черва" вече се пише от боеку,куриер го носи на гешеф,щото те не се срещат,той   нанася текста в постановлението и  прооокуроринът натаманява текст според заключението.Това е специялния му надзор.

виждащ

Така се громи тежка престъпност и отявлена корупция - докато правителството разпределя милиарди под овациите на матриала, борбата с полузаконните къщи за гости продължава.

Калпазанче

Арести няма! Засегнатите под прицела си въртят синджирче по чадър!

mi6osp.

В Апартаментгейт бяха замесени основно висши политици от управляващите  и крайният резултат бе нула.  

Прокуратурата замаза престъпленията.

Тук са и  от по-ниските етажи на властовата пирамида и някои ще изгърмят, за да се отчете дейност на  прокуратурата. 

При това тук няма опасност да разкрият къщичка за гост в Барселона. 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Интересно ми е защо няма нищо за Кърджалийско. Особено за Борино. Защо ли ???
Solace

Щото сигурно няма нарушения, може би, не знам...

Бил съм в една от къщите - тази на "Трока" ЕООД в м. Кастракли. Къща-слънце - обзаведена, направена, дворче, хамак, барбекю, пълно кухненско оборудване. Абе, кеф да си там, чист въздух, нощем Млечния път на една ръка разстояние и т.н. Отдава се изцяло на туристи (ние я наехме за няколко дни), а не за лично ползване, предвид локацията и отдалечеността (ок. 35 минути от Борино). Издадоха ни касов бон за пълната сума на нощувките. Пътят до къщата имаше забележки (на места едва минаваше колата), но казваха, че ще го оправят. Понеже ми е част от работата, след като се прибрах вкъщи прегледах документацията на проекта в нета, и не открих нарушения. Може би има завишаване на стойността на СМР с ок. 4% (по еталони на СЕК).

Имам съмнения, че къщата е построена в защитена местност, но не мога да твърдя със сигурност.

Другите къщи на обръча не мога да коментирам, не съм ги посещавал.

Хумангоид

Наложени били пълни санкции за 43 милиона на 100 обекта. И как ще си приберете парите? Ако още се чудите - аз да ви кажем едно ноу-хау: измисляте си един проект, отпускате им по 500 000 лева, после не им ги давате във вид на глоба, и фокусбокус... всички доволни.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×