Медия без
политическа реклама

Списъкът на тарикатите с къщи за гости се свива

Собствениците масово обжалват санкциите, наложени от фонд "Земеделие"

ЕК

Списъкът на нарушителите, взели европари уж за къщи за гости, а построили лични вили, оредява. Миналата година сред поредна серия медийни разкрития и скандали Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) направи проверки на 288 проекта, финансирани с евросредства за развитие на селски туризъм - по програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., и откри 259 китни къщи, в които туристи не стъпват (по тази схема през годините са били финансирани 746 проекта, но за много от тях сроковете за контрол и за налагане на глоби отдавна са изтекли и те останаха извън обхвата на проверките). На нарушителите ще бъдат наложени санкции за близо 50 млн. лева, обясни тогава земеделският министър Десислава Танева. Сега се оказва, че уличените собственици масово оспорват актовете на ДФЗ.

От инспектираните общо 288 селски къщи и хотелчета за 259 са били открити нередности (използват се за семейни нужди, не за туризъм, няма персонал, няма отчетени приходи), заради което притежателите им трябваше да върнат усвоените средства - изцяло или частично. Цитирана сума бе 50 млн. лева. За 202 от случаите са постъпили възражения, сочи актуална справка на земеделския министър, подготвена в отговор на депутатски въпрос.

Към 10 януари собственици на къщи за гости са оспорили санкции за близо 38 млн. лева, като към тази дата фондът е разгледал 125 казуса и е потвърдил наказания за 19.77 млн. лева, показва информацията на Танева. В колко от случаите ДФЗ е уважил възраженията и е отписал собствениците на къщите от черния списък, в справката не се пояснява.  

Обработването на възраженията по 77 проекта продължава, когато и тези проверки приключат, ще обявим резултатите, съобщиха от пресслужбата на фонда "Земеделие".  Отсега можем да прогнозираме, че ще има редукция на санкциите и на санкционираните.

Обществена тайна е, че немалка част от възползвалите се от субсидиите за селски туризъм са хора, свързани с властта -  роднини на политици, на служители на ДФЗ и т.н. Това обяснява и защо дълги години мярката за насърчаване на селския туризъм с евросредства не беше стриктно контролирана - въпреки медийните разкрития за корупция и нарушения.  

 

За гарантиране на правилното и ефективно използване на европейските средства министерството и фонд "Земеделие" са извършили всички необходими проверки, прокуратурата също извършва проверки, не се налага ОЛАФ - Европейската служба за борба с финансовите измами - да се занимава с къщите за гости, заключава Танева в писмения отговор до депутата Георги Гьоков от БСП.

 

С пълния отговор на министъра на земеделието може да се запознаете тук:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата