Quantcast

Медия без
политическа реклама

ВАС отхвърли искането да тълкува как ще се работи на границата

Иван Христанов пуска в ГДБОП сигнал за далавери с частните инсинератори

29 Юли 2022Обновена
БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли искането на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за тълкуване на определението за съда, с което беше възстановено правото на служителите на "Евролаб 2011" да извършват товарно-разтоварна дейност на граничния пункт "Капитан Андреево" и да изпълняват функциите си на оператор.

Агенцията иска тълкуване как определението на ВАС от 19 юли трябва да се прилага спрямо останалите общо 20 оператора, които работят на граничния пункт. Като уточняват, че определението не засяга правата и задълженията на трети лица, върховните съдии отхвърлят искането като неоснователно с мотив, че даването на указания по изпълнението на влязъл в сила съдебен акт е извън правомощията на съда.

Преди дни, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заяви пред БНТ че се създава монополна структура, която не позволява на равнопоставени на "Евролаб" лица като БАБХ да извършват същата дейност и това трябва да се предотврати. От 20 май Агенцията по храните пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки на ГКПП „Капитан Андреево“.

В момента "Евролаб" са на границата - но в обхвата на дейността, която им е разрешена - т. нар. "лице, отговорно за товара". Във всички останали форми за действие, на които си бяха свикнали през последните години - не са, заяви Христанов.

По думите на Христанов, всеки ден излизат нови данни за незаконни схеми - включително сигнали от турска страна. Фирми износители са били принуждавани да подписват нерегламентирани договори. Собственици на засегнати фирми вносители пък са били изнудвани да плащат за услуги, които не са им предоставяни.

Днес в в ефира на бТВ Иван Христанов заяви, че в понеделник ще представят доклад, за да може служебното правителство да продължи решаването на проблемите на Капитан Андреево. Той припомни, че това граница и там контролът на държавата трябва да е засилен и непрекъснат. Според Христанов решението на съда за връщане „Евролаб“ противоречи на редица европейски регламенти, а също и на много български нормативни актове.

Земеделският зам.-министър каза още, че проверките са установили данни как в последните 5 години множество лица в БАБХ са създали схема за облагодетелстване на частни фирми с инсинератори, имащи тежки нарушения, като напр. липсващи животни. По думите му така са били изплатени 60 млн. лв. Христанов цитира данни, че по документи животните са били изгаряни чак 300-400 дни, след като са били заведени. „Всичко това не е било проверявано или това се правело формално. В нито един момент не са се опитвали да спазят вътрешните процедури, за да се гарантират интересите на държава. Комисиите са гледали само документи само формално. По тях са били плащани между 150 000 и 300 000 лв. на месец и нищо нередно не е било засечено“, поясни той.

 

СХЕМА С ТАРТОР

Христанов добави, че сега вътрешният одит на министерството е установил , че от март 2019 г. само за един от инсенераторите от 200 животни при 100 има нередности. „Държавен фонд земеделие (ДФЗ) е пуснал писма с възражения, че не вярва на основанията за изплащането на тези суми и поискана детайлна проверка, а надплатените пари да бъдат възстановени. Отговорът бил, че няма надплатени пари. Сега обаче установяваме, че има и то много“, добави зам.-министърът. Той поясни, че за да работи тази схема във всяка областна дирекция има поне по един човек. „Съдейки от цялата документация, смятаме, че те са имали един тартор, който е бил в централата и е организирал цялата схема за облагодетелстване на конкретните външни лица. В понеделник ще дадем сигнала в ГДБОП. Оказа се, че те също имат тяхна информация, събрана по случая“, поясни Иван Христанов. „Следващите стъпки ще са на прокуратурата. Изразяваме обаче песимизъм, защото сигнали са подавани до прокуратурата, но до момента срещаме бездействие“, добави зам.-министърът в оставка.

 

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните Христо Даскалов обяви два сериозни успеха в усилията на държавата да сложи ред във вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево" - разбиване на частен монопол и ръст на приходите в бюджета.

 

Одитори на Европейската комисия започват от днес проверка на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи директорът на Българската агенция за безопасност на храните проф. Христо Даскалов пред БНР.  "Последните две години одити се правеха онлайн.

 

Още по темата