Медия без
политическа реклама

Кьовеши се похвали с дело за подкуп срещу български чиновник

Експерт в Държавен фонд "Земеделие" отива на съд, затова че е получил 5000 лв. от фермер

20 Яну. 2022
архив на Сега

Европейската прокуратура се похвали с първи внесен в съда обвинителен акт в България. Към наказателна отговорност е привлечен главен експерт в Държавен фонд "Земеделие", затова че е получил подкуп от собственик на земеделско предприятие, съобщават от европейската институция, ръководена от Лаура Кьовеши.

Според обвинението бизнесменът И.Г. е кандидатствал за субсидия по европейската програма "Развитие на селските райони 2014-2020", която се управлява от ДФЗ. Въпреки че според правилата фермерът е имал право на тези средства и е трябвало да ги получи през декември 2020 г., това не се е случило. Затова през февруари 2021 г. решил да вземе нещата в свои ръце и да потърси помощ. Негов приятел го свързал с обвиняемия Т.Д.

Експертът в ДФЗ му обяснил, че знае защо субсидиите му се бавят и му предложил помощ, ако му плати подкуп в размер на 5000 лв. След плащането Т.Д щял да уреди да бъдат изплатени на фермера парите, които му се полагат по европрограмата. Дори преди да предаде уговорения подкуп на чиновника, бизнесменът получил част от очакваната субсидия. След това му били изплатени още 600 000 лв. субсидия. Това обаче не бил краят на взаимоотношенията между двамата. Впоследствие фермерът платил допълнително 5000 лв. на обвиняемия, за да гарантира, че ДФЗ няма да извършва допълнителни проверки, касаещи субсидията, или, ако такива бъдат извършени, те да не открият никакви нарушения.

Обвиняемият Т.Д. е задържан под стража от септември 2021 г. Днес той е бил изслушан на първо съдебно заседание по делото в Специализирания наказателен съд. Присъдата се очаква през следващите месеци, уточняват от Европейската прокуратурата.

годишен главен експерт от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) е с повдигнато обвинение за търговия с влияние, съобщи Окръжната прокуратура на Пловдив.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?