Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ограда на строеж в центъра на София падна върху майка и дете

23 Дек. 2019
БНТ

Ограда на изоставен строеж в центъра на София е паднала върху жена и 3-годишната ѝ дъщеря. Двете са с хематоми и в шок. Инцидентът е от събота, когато силният вятър причини материални щети в много райони на столицата. Кметът на столичния район "Оборище" разпореди проверка на строежа, предава БНТ.

Мерки обаче бяха предприети едва два дни след инцидента. От Столична община изпратиха аварийна помощ и бе обезопасен участъкът около строежа. Той се намира на ул. "Бачо Киро", само на метри от сградата на Министерския съвет.

"Видях, че ламарините тръгват като домино да падат върху нас. Аз рязко се обърнах и предпазих детето, но реално цялата ми лява половина е в хематоми", разказа пострадалата Деница Аргиропулос.

Тя е решена да търси правата си и вече е подала жалба в общината, за да няма повече пострадали.

Строежът е подпрян на калкан до жилищна сграда. През годините собствениците са подавали многобройни жалби и подписки. Последният отговор получили преди дни от дирекция Общински строителен контрол, с който се призовава ДНСК за становище дали строежът е законен. А докато очакват становището, живеещите в сградата и в близост до нея се сблъскват с редица проблеми.

"Парчета от сградата падат и върху нашия покрив, чупят се керемиди, течове и т. н. Сбирщина на бежанци, наркомани, проститутки и т.н", споделя живеещият в съседство Предраг Тешович.

През годините експерти от район "Оборище" са извършвали многобройни проверки, издавани са предписания и са налагани санкции. По неофициална информация са се сменяли и собственици.

"Засега собственикът е неизвестен, строежът е незаконен. Сега издирваме по хронология как е преминала собствеността, за да опитаме да вземем мерки и да издадем предписания", обясни районният кмет Николай Александров.

От район "Оборище" са разговаряли с пострадалата жена, поднесли са ѝ извинения и са я уверили, че ще положат усилия за обезопасяването на обекта и за разрешаването на проблема с него.

Още по темата