Медия без
политическа реклама

Одит: Мантинелите на магистрала Струма не са монтирани правилно

Международните разследващи са открили и други нарушения в участъка, в който изгоряха 45 души в автобус

02 Дек. 2021Обновена
Снимка: БГНЕС

Мантинелите във фаталния участък на магистрала "Струма", в който катастрофира и се запали автобус и загинаха 45 македонски граждани, не са монтирани според изискванията и най-вероятно са били преинсталирани заради предишна катастрофа.

Това е становище на международен одитор, комуто Институтът за пътна безопасност възложи да направи безпристрастна експертна проверка на пътните условия преди настъпването на тежкия инцидент.

Проверката е констатирала, че "обезопасителните пътни системи (мантинели), не са монтирани съгласно изискванията. В района на ПТП са настъпвали множество произшествия, които са увреждали мантинелите. В конкретния случай в средната разделителна ивица е имало преинсталация на съоръжението. Навярно е имало предишна катастрофа в същия участък, съобщават от Института за пътна безопасност. Съединението на мантинелата е монтирано неправилно с два болта вместо с четири, каквото е изискването. Това е и причината мантинелата да се разкъса въпреки ниската скорост, с която се е ударил автобусът".

В доклада са публикувани и множество снимки на нарушения при монтирането на мантинелата (виж галерията).

Одитът е установил също така, че има липсващи знаци и повредена пътна маркировка, която "в своята пълнота тя не отговаря на техническите изисквания на Наредбата №2."

  За монтираните в участъка знаци пък се е оказало следното: "стикерът (етикетът), който се изисква от техническите изисквания на АПИ при изпълнението на пътни знаци и табели със свтлоотразителни  материали на знак Г11 („Преминаване отдясно или отляво на знака“) не е наличен на гърба на знака, т.е. той вече не е в съответствие с нормативната уредба.

  Табелата С6.4 („Преминаване отдясно или отляво на знака“) също не е в съответствие с нормативната уредба защото нейната цялост е нарушена от рекламни материали (за което виновните трябва да бъдат санкционирани".

Съгласно Закона за пътищата чл. 36м ал.2 АПИ трябва да извършва периодична инспекция на републиканските пътища в експлоатация, най-малко два пъти годишно, за гарантиране на достатъчни равнища на безопасност на конкретната пътна отсечка.

В Института за пътна безопасност е постъпила информация, че Областното пътно управление е извършило проверка на мястото на инцидента и е констатирало липсата на знак и лоша маркировка два месеца преди катастрофата. Изпратен е бил и доклад в АПИ. Затова тази информация би следвало да бъде проверена от разследващите органи.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата