Медия без
политическа реклама

Обвинението срещу Бобоков за стреличките рухна в съда

Съдът в Русе оправда бизнесмена за противозаконно държане на археологически обекти

29 Септ. 2021Обновена
Пламен Бобоков с адвоката си Ина Лулчева
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Пламен Бобоков с адвоката си Ина Лулчева

Бизнесменът Пламен Бобоков е оправдан на първа инстанция по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Това съобщиха за "Сега" от Окръжния съд в Русе.

"Делото безспорно беше една поръчка, елемент от цялата акция, която се предприе срещу Пламен Бобоков през миналата година, но благодарение на съда, законът беше спазен", коментира пред "Сега" адвокатът му Ина Лулчева. Тя допълни, че е сигурна, че по този начин ще приключат и другите дела срещу него.

С оправдателната присъда съдът е вдигнал обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на Бобоков. Отменена е и мярката му за неотклонение "подписка".

 

Прокуратурата се похвали със скоростното приключване и предаването на съд на Пламен Бобоков по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, представляващи върхове на стрели и копия.

 

Делото срещу Бобоков стана факт само часове след интервюто му, в което той обвини бившия премиер Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм. Според официалното съобщение на прокуратурата "при претърсване в дома му в Русе са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. С определение на съда бяха наложени дори и обезпечителни мерки върху имуществото на Бобоков.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са с повдигнати обвинения за организирана престъпна група, занимаваща се с незаконна дейност, свързана с отпадъци. По това дело прокуратурата успя да договори три условни присъди, след като в досъдебната фаза държавното обвинение сключи споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд. 

Само часове след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм, един от тях получи ново обвинение.

Срещу Пламен Бобоков има повдигнато и трето обвинение за престъпен сговор с президентския съветник Пламен Узунов. Разследването по това дело все още продължава. А междувременно съдът отмени ареста на двамата като незаконен.

Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за 24-часовото му задържане през юли м. г. приключи окончателно.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата