Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата предаде на съд Пламен Бобоков за върхове на стрели

Бившият зам.министър на околната среда Красимир Живков напуска ареста срещу 100 000 лв

31 Дек. 2020Обновена
ПРБ - пресцентър

Прокуратурата се похвали със скоростното приключване и предаването на съд на Пламен Бобоков по обвинение за противозаконно държане на археологически обекти, представляващи върхове на стрели и копия.

За това дело се разбра преди точно месец след интервюто на братята Пламен и Атанас Бобокови, в което те обвиниха премиера Бойко Борисов в лъжа, а прокуратурата - в садизъм. Веднага след разговора се разбра, че Пламен Бобоков е бил извикан в русенската прокуратура, където му е било повдигнато въпросното обвинение.

Именно с края на това разследване се хвали държавното обвинение. Според официалното съобщение "при претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо". Материалите за тях били отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите. 

Обвинението срещу Пламен Бобоков е за престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото и лишаване от права. 

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация. По това разследване Пламен Бобоков има мярка за неотклонение "подписка".

На 30.12.2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно Закона за културното наследство, твърди прокуратурата. Датирани били като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. "Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона", пише прокуратурата. 

Още при повдигането на обвинението обаче, адвокатът на Бобоков Ина Лулчева обяви, че то е абсолютно несъставомерно. Става дума за пано с 50 ръждясали стрелички, забити в него. То е намерено в склад в дома на Бобоков, където той държи и други ненужни вещи. Лулчева обясни още, че паното е оценено от експертизата на прокуратурата за 652 лв. Според експертите тези накрайници на стрели са от 6-14 век. Паното няма художествена, културна и научна стойност, допълни адвокатът.

Атанас и Пламен Бобокови бяха сред задържаните за аферата с боклуци. По-късно те получиха и обвенения за организирана престъпна група, занимаваща се с незаконна дейност, свързана с отпадъци. Двамата отричат каквато и да е вина. По това дело Пламен Бобоков е на свобода срещу 1 млн.лв парична гаранция, а брат му Атанас - срещу 2 млн.лв.

Само преди дни стана ясно, че бизнесмените са потърсили защита от Държавния департамент в САЩ. За целта те са наели лобистка фирма, чрез която са се оплакали от Бойко Борисов, Иван Гешев и депутата Делян Пеевски.

 

НА СВОБОДА

Апелативният специализиран наказателен съд освободи окончателно от ареста бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков срещу 100 000 лв. гаранция и бизнесмена Николай Миховски срещу 200 000 лв. гаранция.

Живков изкара 7 месеца в ареста. Наскоро първата инстанция реши да пусне него и Миховски на свобода с по-ниски гаранции от 100 хил. лв. за Миховски и 20 000 лв. за Живков. Апелативният съд обаче увеличи размера на паричните гаранции, но потвърди излизането им от ареста. Решението е окончателно. 

Бившият зам.-министър на околната среда и водите е обвинен заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, че е част от организирана престъпна група. Прокуратурата твърди, че групата е внасяла опасни отпадъци, които след преработката не били предавани за унищожаване и съхранение на фирми, които имат лиценз и технологични възможности за това.

Нито един от обвиняемите не признава вина. Самият Красимир Живков обяви наскоро пред съдебен състав: “С ръка на сърцето искам да кажа, че съм работил за опазването на здравето на хората и околната среда. Не познавам тези хора. Пламен Бобоков съм го виждал преди 5 г. в една делегация в Узбекистан. А с Атанас Бобоков съм се срещал два пъти и веднъж съм говорил по телефона. Днес научих, че внасял опасни отпадъци от чужбина. Искам да знам - членовете на групата дали ме познават, дали са контактували с мен. Нека да отговорят на тези въпроси”. 

Още по темата