Медия без
политическа реклама

Общината: Плочките в центъра на София само се колебаят, а не се клатят

Адвокат осъди Столична община за 20 000 лв., защото е счупила крака си на неизрядната настилка

30 Юли 2021
БГНЕС
ул. "Алабин" в София

Плочките по централната столични улица "Алабин" са "малко колебаещи се, но не чак силно движещи се". Това казва експертът от район „Средец“ Гергана Кърджилова в свое становище по дело срещу Столична община. То е спечелено от адвокат Веска Волева, която осъди общинската администрация да ѝ плати над 20 000 лева, след като миналата година се спънала на разлепена плочка до Съдебната палата и счупила крака си, съобщава lex.bg.

Инцидентът с адвокатката е станал на 16 август миналата годна, когато тя се разхождала с колежката си Мариела Спасова по ул. „Алабин“ от ул. „Христо Белчев“ към Съдебната палата, точно където се намира кантората ѝ. Тогава Волева стъпила на отлепена плочка, която се надигнала и при опита да избегне удара от плочката, тя паднала в локва. От удара ожулила и двете си колена, а левият ѝ глезен бързо се подул. Спътничката ѝ се обадила на сина на Волева, който дошъл и я закарал в „Пирогов“, където лекарите установили тройно счупване на ставата на глезена и я оперирали, за да поставят винтове.

Последвали тежки 3 месеца, в които адвокатката първо била на легло и не се явявала в кантората, не можела и да се среща с клиенти, а контактувала с тях само по телефона. Налагало се да ползва помощ на близки за най-елементарни нужди.

Назначена експертиза на тротоара в района е показала, че към началото на 2021 г. настилката е годна, безопасна и няма липсващи или отлепени плочки, нито дупки и пропадания. Според две вещи лица от община „Средец“ ремонти не са извършвани отпреди инцидента с адвокат Волева.

Старши експертът от район „Средец“ Гергана Кърджилова е заявила пред съда, че на ул. „Алабин“ е извършен частичен авариен ремонт в края на 2019 г. и оттогава досега не е имало други ремонтни дейности, а настилката е безопасна за пешеходците. Тя е свидетелствала, че в центъра на София има тротоари в по-лошо състояние. Съдът цитира показанията ѝ, че на „Алабин“ имало „малко колебаещи се, но не чак силно движещи се плочки“. За пример експертът е посочила, че много по-лошо е състоянието на настилката на ул. „Гурко“ пред пощата, където плочките били „тотално подвижни“, а тези на „Алабин“ – „не чак толкова подвижни, без да са изрядни“.

От решението на Софийския градски съд (СГС) става ясно, че адвокатката е завела частичен иск за неимуществени вреди срещу общината за 26 000 лева, а пълният му размер е 50 000 лева. Съдът е уважил иска на Волева до 18 000 лева, но отделно е осъдил общината да ѝ плати над 1300 лева за разходи по лечението и над 2600 лева разноски по делото.

В решението си съдия Валерия Банкова казва, че цени критично твърденията на тези експерти, защото са служители на общината, а и показанията им са вътрешно противоречиви, защото заявяват, че няма отлепени плочи. „От друга страна, свидетелката К. сочи, че имало малко колебаещи се, но не силно движещи се плочи. За съда е непонятно как е възможно една плоча от пътна настилка да е колебаеща се, освен ако не е отлепена“, пише съдия Банкова.

Още по темата