Quantcast

Медия без
политическа реклама

Общинари и шефове на Басейнова дирекция са дадени на съд за подкупи

Те са взимали рушветите от неизрядни производители на водоплаващи птици, твърди прокуратурата

19 Ноем. 2021
БГНЕС архив

Специализираната прокуратура предаде на съд двама общински съветници от общините Пловдив и Марица и двама висши служители в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" - бивш директор и юрисконсул за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи и за длъжностни престъпления. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

Те са обвинени за това, че от май 2018 г. до 28.02.2020 г., използвайки служебното си положение, получили неправомерни доходи от неизрядни бизнесмени в региона (производители на водоплаващи птици), възползвайки се от разрешителния и санкционен режим, твърди още прокуратурата. 

Тя разказва и схемата: "За целта обвинените за участие в групата общински съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона - след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения".

След създаването на дружеството двамата общински съветници предприели действия за внедряване на техни хора в администрацията на Басейновата дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. След категоричния му отказ, го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група.

Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят еднократна "такса спокойствие" в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. По отношение на дружествата, които склонили да платят, проверките били незабавно прекратявани.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

Общинският съветник от ВМРО в Пловдив Стефан Послийски е бил задържан във връзка с прокурорската акция от тази сутрин в Басейнова дирекция - Пловдив, съобщава bTV, като се позовава на свои източници. Към момента не е ясно каква е конкретната причина за арестуването му.

 

Още по темата