Quantcast

Медия без
политическа реклама

Общинар от ВМРО е задържан заради Басейнова дирекция - Пловдив

28 Февр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Общинският съветник от ВМРО в Пловдив Стефан Послийски е бил задържан във връзка с прокурорската акция от тази сутрин в Басейнова дирекция - Пловдив, съобщава bTV, като се позовава на свои източници. Към момента не е ясно каква е конкретната причина за арестуването му.

По-рано днес поне 5 души са били отведени от прокуратурата при нова съвместна операция с МВР и КПКОНПИ в Басейнова дирекция-Пловдив. Сред тях е директорка Цветелина Кънева. Тя бе арестувана преди дни с тежковъоръжени полицаи, но снощи е била освободена срещу 5000 лв. парична гаранция от същата тази прокуратурата, която сега пак я арестува. Тя е била изведена днес от къщата си във Войводиново, съобщава Нова тв. Държавното обвинение ще иска отстраняването ѝ.

Новите арести станаха точно в момента, в който екоминистърът Емил Димитров обясняваше по Нова тв, че главният прокурор е разбрал, че е бил подведен по отношение на Кънева. "Пожелавам й справедлив съдия. Има някой, който е подвел прокуратурата. Информацията стигна до София и главният прокурор разбра. Истината вчера възтържествува и очаквам да има развитие", каза той. 

На 25 февруари пловдивската окръжна прокуратура повдигна обвинение за безстопанственост на Цветелина Кънева. Според разследващите тя не е предприела действия за ликвидирането на незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив. В основата на досъдебното производство е случай от края на 2018 г., когато при проверка на Басейнова дирекция в Пловдивския захарен комбинат е бил засечен незаконен сондаж и незаконно използване на вода.

За ареста на Кънева бяха пратени тежковъоръжени полицаи, носещи включително пушки помпи. Това предизвика трус в коалицията, след като и Димитров, и шефът на ВМРО, и военният министър Красимир Каракачанов обявиха, че ластикът на отношенията е опънат и може да се скъса. 

 По думите на Емил Димитров-Ревизоро директорите на басейнови дирекции и екоинспекции смятат да си подадат оставките след ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив. „Те всички искаха да дойдат днес в 11 часа и да си дадат оставките“, заяви Димитров пред Нова телевизия. "Изпитваме несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролни дейности. Ситуацията доведе до това да работим в непрекъснат стрес и несигурност“, е записано в писмо на всички директори на териториални структури до министър Емил Димитров.

„Аз също се бях приготвил да си я давам. Ако всички директори си подадат оставката, аз с кой да работя? Със секретарката си ли?“, попита Ревизоро. "Шефовете на дирекциите не са престъпници. Изведнъж да ги изкарваме престъпници, не е редно. Много от тях ще дойдат на среща днес и ще искат да подадат оставка. Аз трябва да ги убедя, че държава има и не трябва да го правят", каза той. Преди ден той заяви, че ако се приложи закона, всички ВиК-та би трябвало да затворят.

"От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони. Три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи. Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират" посочи Димитров. По думите му след ареста на бившия екоминистър Нено Димов администрацията е притеснена.

Директорите на регионалните структури на екоминистерството поискаха законодателни промени, свързани с по-добро заплащане и сигурност на работното място. Те представиха своите искания на извънредна среща с министъра Емил Димитров, пред когото заявиха, че изпитват страх и не могат да изпълняват служебните си задължения, предаде по-късно БНР.

Заради проведените акции и проверки в структурите на екоминистерството ръководителите на регионалните звена изпитват несигурност при взимането на решения.

„Държавни общини, областни администрации, гори – да поемат част от тези функции, които са вменени и се очакват от нас като резултат“, каза Екатерина Гаджева – директор на регионалната инспекция в Смолян. Тя допълни, че извънредният труд не се заплаща и призова за по-високи възнаграждения.

Сред исканията са и допълнителни назначения на експерти, обясни Десислава Консулова – ръководител на Басейнова дирекция „Черноморски район“. „Бройките са прекалено малко на фона на прекалено многото сигнали“, каза тя.

Напрежението в системата коментира и екоминистърът Емил Димитров: „Всяка сутрин като тръгвам, гледам пред работата има ли бус да ме прибере, защото съм дошъл да пусна водата на гражданите“

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?