Медия без
политическа реклама

Областният управител на София е против „Героите на Украйна“

Иван Кючуков (ИТН) отказва да изпълни решенията на СОС, защото не става дума с личности, свързани с историята на България

18 Апр. 2022Обновена
Иван Кючуков

Областният управител на София Иван Кючуков отказва да изпълни и връща на Столичния общинск съвет решенията за преименуване на пространството пред посолството на Русия в алея „Героите на Украйна“ и на района срещу легацията и част от отсрещните улици в площад „Борис Немцов". Кючуков отказва да изпълни и решението за издигане на знамето на Украйна на фасадата на Столична община.

Областният управител, който е от квотата на "Има такъв народ", се позовава на член от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с член от Закона за администрацията, както и на стотици сигнали на граждани, постъпили в областната администрация. От областната управа съобщават, че след извършен преглед на законосъобразността се установи, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. Пред бтв Кючуков заяви, че според разпоредба за имената улиците в София те трябва да носят имена на личност, свързани с историята на България.

Публично срещу решението за преименуване се обявиха общинските съветници от БСП. Те заявиха, че ще оспорят взетите решения, включително и в съда, ако се наложи. 

След бурни почти 3-часови спорове и пререкания Столичният общински съвет прие три предложения, имащи за цел да изразят солидарността на софиянци с народа на Украйна във войната с агресора Русия.

 

На 7 април с гласовете на ГЕРБ, "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София" общинският съвет даде  разрешения за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община до прекратяване на войната и за именуване на озелененото пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Незабравка" и ул. "Никола Мирчев" в район "Изгрев" с името алея "Героите на Украйна". Решено бе и безименното до този момент озеленено пространство между бул. "Драган Цанков", ул. "Латинка", ул. "Константин Щъркелов" и ул. "Фредерик Жолио Кюри" да се нарече с името площад "Борис Немцов". Против гласуваха групите на БСП, ВМРО и "Атака". 

 

Оформя се спор около предложението на столични общински съветници от коалициите ГЕРБ-СДС и „Демократична България“ пространството пред посолството на Русия да бъде наречено с името „Героите на Украйна“.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?