Медия без
политическа реклама

НЗОК е осъдена заради отказано лечение на дете

30 Дек. 2019
Илияна Димитрова

Здравната каса, като правоприемник на закрития Фонд за лечение на деца е осъдена заради отказано финансиране на операция на дете със сериозно заболяване. Касата трябва да плати на момичето 3000 лв. Това съобщи специалистът по медицинско право Мария Шаркова, която е един от адвокатите, ангажирани с казуса.

"Преди 2 години бившият вече Фонд за лечение на деца отказа да заплати стойността на много скъпо медицинско изделие, нужно за жизненоважно лечение на едно дете, защото болницата не беше провела обществена поръчка за доставката му. Самата болница е частна и въобще не следва да провежда обществени поръчки. Казусът беше "Параграф 22". Фондът беше издал заповед за изплащане на парите, т.е. те бяха разрешени за плащане, но не желаеше да ги преведе за лечението на детето, защото няма проведена обществена поръчка. Болницата не можеше и не беше длъжна да провежда обществена поръчка, защото просто така пише в закона. Детето имаше спешна нужда от лечение, което не можеше да чака и не можеше да получи, защото родителите му не разполагаха с 96 000 лв.", разказва Шаркова.

С.К. има вродено заболяване, заради което гръбначният й стълб прогресивно се изкривява. Лечението включва операция, за която от фонда отпускат 93 хил. лв., става ясно от съдебното решение. Парите обаче остават само на хартия. В крайна сметка детето е оперирано след месеци с пари от дарения. И след това родителите му завеждат дело по закона за отговорността на държавата.

Момичето претендира 10 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди в резултат на незаконосъобразно бездействие на длъжностни лица на фонда. В молбата се твърди още, че ако чиновниците бяха изпълнили задълженията си, операцията на детето е щяла да се състои своевременно и родителите е нямало да организират дарителска кампания, с която да я финансират.

Прокурорът Моника Малинова пледира, че искът е основателен и доказан. Представителят на НЗОК настоява той да бъде отхвърлен.

Съдия Бранимира Митушева приема, че незаконосъобразното бездействие на фонда е доказано. Заради това бездействие момичето е претърпяло стрес, притеснения и несигурност. „Понесеното телесно или душевно страдание не може по никакъв начин да се заличи впоследствие, нито пък да се замени с някакво напълно съответно на него обезщетение по вид и по размер“, пише съдията. Но приема, че справедливото обезщетение за това е 3000 лв. Това решение не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата