facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Новият зам.-главен прокурор объркала нулите в доходите си

Който не работи, той не допуска грешки, обобщи шефът й Иван Гешев
Обновена
20 139
 ИВСС
Имуществената декларация на Десислава Пиронева.

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която днес беше избрана за заместник на главния прокурор Иван Гешев, е допуснала грешка в последната си имуществена декларация, подадена до Инспектората към ВСС. В нея тя е посочила, че държи на влог в страната 981 197 лв. В графата "произход на средствата" се казва, че те са от работна заплата, обезщетение от НОИ и от нейната майка. Освен това е дала заем в размер на 41 хил. лв. на физическо лице.

Впечатление прави, че парите в банковата ѝ сметка са набъбнали драстично в сравнение с 2018 г., когато е декларирала, че притежава 78 738 лв. със същия произход. Година по-рано тя декларира спестени 50 хил. лв. Опитите на "Сега" да получи разяснение удариха на камък. Пиронева затвори телефона си, веднага след като чу въпроса за имуществените ѝ декларации. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не отговори на обажданията.

На днешното заседание на Прокурорската колегия шефът на Инспектората към ВСС Теодора Точкова обясни, че не е установено несъответствие по отношение на имуществото и доходите на прокурор Пиронева. ИВСС е изискал информация от банка за нейните влоговете, след което станало ясно, че е допусната техническа грешка в декларацията. Всъщност паричните средства, с които Пиронева разполагала, са 98197 лв., а не 981 197 лв, както е отбелязала в графа "размер на средствата". След това разяснение на Точкова думата взе главният прокурор Иван Гешев, който отбеляза, че "който не работи, не допуска грешки". "Който е безгрешен, пръв да хвърли камъка", заключи той. В крайна сметка Пиронева беше избрана единодушно за заместник на шефа на държавното обвинение.

Прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП) е една от номинациите на правителството за български европрокурор, излъчена след конкурс в началото на 2019 г. Десислава Пиронева е завършила право в ЮЗУ през 2003 г. Започва работа в държавното обвинение през през 2005 г., като младши прокурор в Районна прокуратура в Петрич. През 2007 г. е преместена в Софийската районна прокуратура, а през 2016 г. вече работи в СГП. Там тя придоби популярност с няколко дела от обществен интерес. Първото беше срещу генералния директор на БТА Максим Минчев за неизгодна сделка за минерална вода, върнато от съда заради неясноти в обвинителния акт. Другото дело е срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, който през 2017 г. беше обвинен за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на двигатели за самолетите МиГ-29. То пък завърши с оправдателна присъда. Очаква се Пиронева да замени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Другият предложен от Иван Гешев за зам.-главен прокурор е членът на Висшия съдебен съвет Пламена Цветанова. През 2017 г. тя влезе в прокурорската колегия на съвета, след като беше излъчена от парламентарната квота на ДПС. Кариерата на Цветанова започва в столичното следствие. През 2002 г. тя вече е следовател в Национална следствена служба, където работи до избирането ѝ във ВСС.

Справка на "Сега" показа, че тя също е доста заможен човек. В имуществената си декларация за 2019 г. Цветанова е посочила, че в банката държи 269 733 лв., а нейният съпруг още 38 хил. лв. Година по-рано паричните ѝ средства са 255 177 лв, а тези на съпруга ѝ - 32 823 лв. Произходът им е спестявания, трудови възнаграждения, лихви, както и продажба на недвижими имоти. Преди да бъде избрана за зам.-главен прокурор, Цветанова трябва да бъде освободена от длъжността ѝ във ВСС, което най-вероятно ще се случи на следващото заседание на съдебните кадровици.

Третият предложен за зам.-главен прокурор е Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура. Нейното CV е изключително пъстро. След като завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1999 г., тя започва работа като юрист в софийската областна управа. През годините тя е прокурор в районните прокуратури в Ботевград и Костинброд. От 2010 г. е зам. шеф на Окръжната прокуратура в София, а от 2016 г. е на същия пост в Софийската апелативна прокуратура. За една година във втория кабинет на ГЕРБ е и зам.-министър на правосъдието. 

Проверка на имуществената декларация на Филипова за 2019 г. показва, че тя притежава значително по-малко парични средства на влог от Пиронева и Цветанова. За миналата година е декларирала 45 753 лв. от спестявания и обезщетения от предходна длъжност. В декларацията ѝ за 2018 г. сумата е с 1000 лв. по-малко. Съдебните кадровици гласуваха единодушно в подкрепа на Филипова за зам.-главен прокурор.

26

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Екоминистърът обеща справяне с проблема със загробените пестициди

04.08.2020

56
Върховният съд на САЩ одобри доизграждането на стената с Мексико

01.08.2020

Обновена

732 6
ВСС призна, че над главния прокурор е само господ

19.07.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

5883 1

Коментари

ppipi7766

Малей, това колко неизядени банички са!?

inventus

Тия не ядат банички. Нищо по малко от цял хлебозавод примерно за закуска не ги задоволява.

Дохс_Читем

Явно бизнесът с пирони е печеливш.

Звън®
снимка на Звън®

Явно бизнесът с пирони е печеливш.

 

Така е и няма какво да се добави към това кратко правдиво заключение. Следва кратко пояснение, адресирано към по-мнителните читатели.

 

Пиронева, освен веща юристка, е виртуозна флейтистка. Завършила е вечерно софийската консерватория, катедра „Дървени и кожени духови инструменти“. Изключително търсена е за камерни изпълнения. Музицира главно в нощните часове, което автоматично води до многократно увеличение на хонорарите й. Придържа се към инструктивната  школа на Тафанел и Гобер. Ето какво споделя тя за своите артистични техники, правещи една от най-търсените флейтист-юристки:

 

"До определен предел изпълнителят с помощта на волята може да промени ритъма и дълбочината на своето дишане – да го забърза или да забави, да го направи по-дълбоко или по-повърхностно. Изпълнителското дишане се овладява постепенно. В началото не се допуска голямо напрежение, макар че първоначално ученикът остава с впечатление, че не му достига въздух. От изключително значение за овладяване навиците на рационалното дишане е умението на изпълнителя да използва така наречената опора в дишането. Тя му осигурява стабилност, продължителност и интензивност на издишането, при което издишваният въздух се подава на плавна, наситена и равномерна струя, без тласъци и прекъсвания."

peniko

Освен, че са работливи и много пестеливи, всички са от заможни семейства (майки, недвижими имоти и т.н.). Малко ми е неясно това с "лихвите" като знам какво предлагат банките, а също и фактът, че 1-вата госпожа е спестила за 1 г над 900 хил.!? Сигурно защото не съм много силен във финансите ...

Аладар

Декларация за състоянието  би трябвало да се пуска  след всяко увеличение на парите над 50000 лева а не на всеки милион

аман бе

"Декларация за състоянието  би трябвало да се пуска  след всяко увеличение на парите над 50000 лева а не на всеки милион"

А кога ще работи?

KTP

Най-скапаната система с най-богатите магистрати... 

ГЕРБ - видими резултати! 

Анонимен7

Пеевски е корупционерът и заплахата за демокрацията в България, Пеевски - там търсете!

#Кой посочи Пеевски!

Орешарски съсипа България!

Царят съсипа България!

ДПС съсипа България!

Станишев съсипа България!

Но ГЕРБ ще спаси България!

 

Работа, работа, работа!

Леля_Стойка_III

Мале, щом са изкарали и такива като тебе работата е много зле ...

Дъбест

Още едно доказателство за независимостта на съдебната сган, грешка - система, от всички закони, правила и норми.

Умберто Жеко

Защо не се запорират средства съсъ съмнения за незаконни и лицето Да ДОКАЗВА произхода?

сега  държавицата ви доказва че нещо си съмнително..на всякъде е обратно.

Хулиган

Две от дамите, които Иван Гешев предлага за издигане, са със завидно благосъстояние

Какво има да се чудите.

В тази работа си има вече традиии...

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/

urupuchi

объркала нулите в доходите си

 

Голяма работа, просто трябва да избягва нулите когато пише обвинителни актове.

whichone

тия така ли бъркат цифрите в обвиненията, дето пишат

vasilevil

Успели хора това е положението.

Wolf ACE

Тоя пък смешник къде вижда нули в прилежно изписаната цифра 981 197 лв??!

Явно само за такива хуморески им стига пипето....

John Slow

?

F16
снимка на F16

Егати, щом попълва декларация за доход и близо 1 млн . й не бърка в очите, по-добре да си намери друга работа. Калинки се прескачат под път и над път.

Vitali Nemski

Сумата явно не се изписва...

И как така човек ще даде взаем около 42% от спестяванията се... (ако е тех.грешка)

Явно не се вписва.

 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Би следвало изписването с думи да е задължителен реквизит, иначе една запетайка може да те направи милионер.

gayo

нулата МАРТИН ГЕОРГИЕВ объркала съгласуването по род

Бронщайн
снимка на Бронщайн

да начаткам милион запетайки- ще ме докара ли милиардер или ще си докарам тандовагенит?

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Баси- ся осъзнах че няма смислен начин да вложа или изхарча милиард в мамковината! Трябва да си премиер за да успееш, на мен не ми идва нищо свястно на акъла за три минути!

Доц.Трътлев

Ами каката това е разбрала в училище - нулите са нищо. С тях и без тях е все тая. 

vvatkov

   Цифри или числа - там е въпросът! Хамлетовска дилема! А иначе обвинителите и техните заместници еша си нямат, както казват някои сънародници. Внимавайте, бе - че сте под прожекторите!

Влез или се регистрирай за да коментираш