Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новият зам.-главен прокурор объркала нулите в доходите си

Който не работи, той не допуска грешки, обобщи шефът й Иван Гешев

22 Яну. 2020ОбновенаМАРТИН ГЕОРГИЕВ
ИВСС
Имуществената декларация на Десислава Пиронева.

Прокурорът от Софийската градска прокуратура Десислава Пиронева, която днес беше избрана за заместник на главния прокурор Иван Гешев, е допуснала грешка в последната си имуществена декларация, подадена до Инспектората към ВСС. В нея тя е посочила, че държи на влог в страната 981 197 лв. В графата "произход на средствата" се казва, че те са от работна заплата, обезщетение от НОИ и от нейната майка. Освен това е дала заем в размер на 41 хил. лв. на физическо лице.

Впечатление прави, че парите в банковата ѝ сметка са набъбнали драстично в сравнение с 2018 г., когато е декларирала, че притежава 78 738 лв. със същия произход. Година по-рано тя декларира спестени 50 хил. лв. Опитите на "Сега" да получи разяснение удариха на камък. Пиронева затвори телефона си, веднага след като чу въпроса за имуществените ѝ декларации. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева не отговори на обажданията.

На днешното заседание на Прокурорската колегия шефът на Инспектората към ВСС Теодора Точкова обясни, че не е установено несъответствие по отношение на имуществото и доходите на прокурор Пиронева. ИВСС е изискал информация от банка за нейните влоговете, след което станало ясно, че е допусната техническа грешка в декларацията. Всъщност паричните средства, с които Пиронева разполагала, са 98197 лв., а не 981 197 лв, както е отбелязала в графа "размер на средствата". След това разяснение на Точкова думата взе главният прокурор Иван Гешев, който отбеляза, че "който не работи, не допуска грешки". "Който е безгрешен, пръв да хвърли камъка", заключи той. В крайна сметка Пиронева беше избрана единодушно за заместник на шефа на държавното обвинение.

Прокурорката от Софийската градска прокуратура (СГП) е една от номинациите на правителството за български европрокурор, излъчена след конкурс в началото на 2019 г. Десислава Пиронева е завършила право в ЮЗУ през 2003 г. Започва работа в държавното обвинение през през 2005 г., като младши прокурор в Районна прокуратура в Петрич. През 2007 г. е преместена в Софийската районна прокуратура, а през 2016 г. вече работи в СГП. Там тя придоби популярност с няколко дела от обществен интерес. Първото беше срещу генералния директор на БТА Максим Минчев за неизгодна сделка за минерална вода, върнато от съда заради неясноти в обвинителния акт. Другото дело е срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев, който през 2017 г. беше обвинен за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на двигатели за самолетите МиГ-29. То пък завърши с оправдателна присъда. Очаква се Пиронева да замени на поста зам.главен прокурор Ася Петрова, която е и ръководител на Върховната административна прокуратура (ВАП).

Другият предложен от Иван Гешев за зам.-главен прокурор е членът на Висшия съдебен съвет Пламена Цветанова. През 2017 г. тя влезе в прокурорската колегия на съвета, след като беше излъчена от парламентарната квота на ДПС. Кариерата на Цветанова започва в столичното следствие. През 2002 г. тя вече е следовател в Национална следствена служба, където работи до избирането ѝ във ВСС.

Справка на "Сега" показа, че тя също е доста заможен човек. В имуществената си декларация за 2019 г. Цветанова е посочила, че в банката държи 269 733 лв., а нейният съпруг още 38 хил. лв. Година по-рано паричните ѝ средства са 255 177 лв, а тези на съпруга ѝ - 32 823 лв. Произходът им е спестявания, трудови възнаграждения, лихви, както и продажба на недвижими имоти. Преди да бъде избрана за зам.-главен прокурор, Цветанова трябва да бъде освободена от длъжността ѝ във ВСС, което най-вероятно ще се случи на следващото заседание на съдебните кадровици.

Третият предложен за зам.-главен прокурор е Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура. Нейното CV е изключително пъстро. След като завършва СУ "Св. Климент Охридски" през 1999 г., тя започва работа като юрист в софийската областна управа. През годините тя е прокурор в районните прокуратури в Ботевград и Костинброд. От 2010 г. е зам. шеф на Окръжната прокуратура в София, а от 2016 г. е на същия пост в Софийската апелативна прокуратура. За една година във втория кабинет на ГЕРБ е и зам.-министър на правосъдието. 

Проверка на имуществената декларация на Филипова за 2019 г. показва, че тя притежава значително по-малко парични средства на влог от Пиронева и Цветанова. За миналата година е декларирала 45 753 лв. от спестявания и обезщетения от предходна длъжност. В декларацията ѝ за 2018 г. сумата е с 1000 лв. по-малко. Съдебните кадровици гласуваха единодушно в подкрепа на Филипова за зам.-главен прокурор.

Още по темата