facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Нови 10 наши работници са блокирани в Париж

Адвокат: Франция не може да отказва достъп на български граждани
1 949
 Илияна Кирилова

Нови 10 българи са блокирани на летище в Париж при опит да влязат във Франция, съобщи снощи БНТ. Те пристигнали на 7 май на летище "Шарл де Гол". Настанени са в административен център за чужденци. Предоставят им се храна и вода. Разговаряли са с консула ни в Париж Милена Узунова на 7 и 8 май. На 8 май българският консул е провела разговори с техни роднини, обяснила е какви са изискванията на френските власти за влизане в страната. Днес има полет до България, с който българските граждани могат да се върнат в страната ни, при наличие на места и съгласие от тяхна страна.

От 8 април Франция разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство в държавата, което изключва сезонните работници. Министерството на външните работи на Република България препоръча да не се предприемат пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително.

 

"СЕГА" ПРИПОМНЯ РАЗВИТИЕТО НА КАЗУСА С ПЪРВАТА ГРУПА РАБОТНИЦИ ВЪВ ФРАНЦИЯ:

Френският адвокат на върнатите от Париж български сезонни работници Кантен Декамп очаква още в рамките на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на българите срещу недопускането им на френска територия, съобщи БНР. Твърде вероятно е обаче съдът да поиска започването на нова процедура, обясни френският юрист, който е убеден, че българите са в правото си да получат справедливост от френското правосъдие.

"Смятам, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение че България е член на Европейския съюз. Това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия - да чакат на място, което е нещо между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни", посочи Декамп.

Адвокатът допълни, че в практиката си напоследък е имал различни подобни случаи:

"Имахме шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище "Роаси" и искали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали четири дни. След това били освободени. Имаше и други подобни с италианци, германци, шведи. Просто зависи на какъв полицай ще попаднеш."

Според френския адвокат някои полицаи вероятно решават на произволен принцип да пратят в зоната за изчакване съмнителни лица. В случая с българите обаче става дума не за изолирани казуси, а за една голяма група хора, които идват с договори да работят. И това, че подобно нещо се прави на над 70 души вкупом, е обезпокоително, коментира юристът.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция: Българите ще влизат само през ГКПП Кулата-Промахон

01.07.2020

Обновена

7133 30
Делото за небостъргача "Златен век" тръгва отначало

30.06.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

510 1
66 са новите случаи на коронавирус у нас

29.06.2020

Обновена

5686 152

Коментари

Чичо Гошо

Явно може. И го прави.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Франция не е полицейска държава и никога не е била.

 

Muktata
снимка на Muktata

Айде и ти се изучи за французойка 🐑 В момента целият свят е една Голяма Полицейска Държава.

ПероВТ

Реципрочност му е майката. Румънците преди да влязат в ЕС така се справиха с практиката на унгарците да връщат който си поискат румънец. Румънците също започнаха да връщат всеки втори унгарец. След седмица нещата се нормализираха. Ние такива работи обаче, не правим. Недай Боже да да си защитим гражданите. В случая сезонните ни работници са хванати в крачка заради ненавременно предупреждаване от френска страна.

HITMEN
снимка на HITMEN

ха   само дето в румъния  рядко искат да ходят но виж в унгария  там е тълпи..та Браво на Франция и Унгари   как си опазват квото там си искат.

Morton2
"сезонните" ви работници са стадо неграмотни циганки - те са тези, които "отказват да съдействат" и коментират. Френската страна не е длъжна да уведомява всяко игнорантско говедо на света лично за политиките си, за това си има официални начини.
HITMEN
снимка на HITMEN

Защо занимават хората с цигански неволи?

Кой нормален ще иде там на робски труд?

 

на кадрото очилатия е надзирател  другите са роби  изпратени и подпомагани от циганските "барони" които им прибират по голямата част от мизерната заработка.

geo_19

Така се прави в деня на Европа! 

PlaNed
снимка на PlaNed

Да благодарим на рИдакцията, че ни напомня и да не забравяте, хей!

Днес било "ден на обединена Европа"

Нови 10 българи са блокирани на летище в Париж при опит да влязат във Франция

Преди да се "обединим" това нямаше как да се случи, нали?!

Тогава щяха да бъдат посрещнати като десиденти, изтръгнали се от лапите на комунизъмЪТ 😁

Влез или се регистрирай за да коментираш

×