Медия без
политическа реклама

НОИ няма да разкарва хората с намалена пенсия за преизчисление

Новият коефициент на редукция на основната пенсия ще бъде приложен служебно, решиха депутатите

Илияна Кирилова

С едно от последните си решения депутатите от 46-ото Народно събрание направиха услуга на родените след 1959 г. българи, които се осигуряват за втора пенсия. По предложение на служебния кабинет парламентът задължи Националния осигурителен институт да направи служебно преизчислението с нов коефициент на редукция на вече отпуснатите основни пенсии в намален размер. Това стана със заключителни разпоредби в закона за актуализация на бюджет 2021, които изменят Кодекса за социално подпомагане. Промяната се случи благодарение на намесата на омбудсмана Диана Ковачева, която настоя НОИ да улесни хората.

Казусът е свързан с едно от двете преизчисления, които са в общественото внимание в момента. За разлика от голямото преизчисление на всички пенсии от 25 декември, това засяга само около 172 000 пенсионери, които се осигуряват за втора пенсия, но вече получават държавна пенсия в намален размер. За тях и за всички, които тепърва ще се пенсионират с две пенсии, от 1 септември влезе в сила нов, по-справедлив коефициент на редукция. Той трябва да падне от около 24% до този момент на 10%.

В предишния вариант на този текст, гласуван от мнозинството на ГЕРБ миналата година, хората трябваше сами да преценят дали искат преизчисление. От него обаче се очаква да спечелят много малка част от тези 172 000 пенсионери, тъй като повечето получават инвалидни пенсии в минимален размер. Според данни на НОИ при около 15 000 пенсионери разликата ще е по-чувствителна, тъй като те получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. След като новият коефициент на редукция влезе в сила, пенсионните дружества посъветваха тези 15 000 пенсионери бързо да поискат преизчисление от НОИ, за да получат по-скоро по-високите си пенсии. Иначе срокът за преизчислението е 30 септември 2022 г.

Според омбудсмана Диана Ковачева старата разпоредба на закона създаваше опасност много хора да се разкарват напразно до НОИ и да рискуват здравето си, да се получат струпвания още в първите дни или пък хората да отложат по-високата си пенсия заради пандемията и така незаслужено да търпят негативи. Затова тя препоръча на управителя на НОИ Ивайло Иванов да се направи служебно преизчисление.

Промяната не успя да се класира за мъчителното приемане на актуализацията на пенсионния бюджет, която благодарение на номерата на ГЕРБ, ДПС и БСП се проточи три дни, но намери място в големия бюджет, като от името на служебното правителство я припозна Деляна Пешева от ИТН.

 

ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ

Още една промяна не можа да пробие популизма при гласуването на пенсиите, но поне намери място в актуализацията на големия бюджет. При дебатите за бюджета на държавното обществено осигуряване Мая Манолова не успя да се пребори с колегите си за увеличение на социалната пенсия за инвалидност. Става дума за мизерна сума пари до края на годината - от порядъка на 4 млн. лв. Това са пенсиите на хората с най-тежки увреждания, които никога не са можели да работят. До 18-ата си година тези българи получават 930 лв. месечно, след което подкрепата им пада на мизерните 178 лв. социална инвалидна пенсия, без по някакъв начин състоянието им да се е подобрило.

Тези пенсии са обвързани със социалната пенсия за старост - за хората с над 90% увреждане размерът е 120% от социалната пенсия, а за тези със 71 до 90% увреждане е 110%. Сега тези проценти малко се завишават - съответно на 135 и 125 на сто. Така от 1 октомври хората с над 90% увреждане ще получават 200.76 лв. (при 178.45 лв. сега), а тези със 71-90% - 185.89 лв. (при 163.58 лв. сега).

От Нова година тези пенсии трябва да се увеличат още - на 25 декември социалната пенсия за старост трябва да стане 170 лв. Така хората с над 90% ще получават 229.50 лв., а тези със 71-90% - 212.50 лв.

 

Последвайте ни и в google news бутон