Медия без
политическа реклама

Николов напуска правителството от лоялност

Енергийният министър не изтъкна сериозни проблеми в работата си в кабинета

12 Юни 2022
Александър Николов
БГНЕС
Александър Николов

Енергийният министър Александър Николов /ИТН/ мотивира решението си да подаде оставка утре с "лоялност". Той изтъкна още две причини - решенията за оставки се вземат на политическо ниво и това, че сам не е завоювал обществена подкрепа. „Аз в лично качество не съм се явявал на избори, не съм търсил обществено доверие. Съответно, живеейки в парламентарна република с ясни правила, нямам право, след като има политическо решение, да го прекрачвам“, смята Николов.

„Разбрах за изтеглянето на министрите по време на среща, която беше за сътрудничество между Близкия изток, Африка и Европа на фона на енергийната криза“, поясни Николов. „Говорих със Слави Трифонов, но част от митологията, че се спускат решения, що се отнася до енергетиката – имали сме ясни и кратки разговори и те започват и завършват с „Направи това, което е полезно за хората“, каза Николов за връзката му с лидера на ИТН.

От думите на Николов не стана ясно какви проблеми е имал в работата си с представителите на ПП в правителството, включително с премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев. 

„Спекулациите, че се взимат едностранно решения, особено в оперативното управление на един или друг сектор, е безпочвено“, категоричен бе енергийният министър в оставка.

Николов отказа да отговори директно дали министър-председателят Кирил Петков е разговарял с него и му е предлагал да остане на поста си. Въпреки това оценката на работата му за последните 6 месеца били положителна. Според него много коментатори в медиите са създали нереалистични очаквания към коалицията и работата на отделните министерства.

Относно коментарите в други медии, че Министерство на енергетиката е искало доставките на руски газ да продължат, Николов каза, че това няма как да се случи след като „Газпром“ е ненадежден партньор.

„Няма друга ценност над човешкия живот. Докато се води война, докато партньорът ни е неустойчив и непредвидим, база за преговори просто няма“, каза Николов.

Той опроверга твърденията на Слави Трифонов, че от енергетиката са източени 4 милиарда.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата