Медия без
политическа реклама

Най-малко 10 гранични полицаи са помагали на нелегални мигранти

За виновните следват дисциплинарни наказания или разместване на други места

06 Септ. 2022
БГНЕС
Последната заловена голяма група нелегални мигранти - хванатите в събота 50 души на главния път от Малко Търново за Бургас.

Има данни за поне 10 гранични полицаи, които са участвали в различни схеми за нелегално прекарване на мигранти у нас. Това съобщи в Пловдив министър на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев. По думите му, има съмнения и за други въвлечени служители, но към момента липсват явни доказателства за тях.

"Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик. Тези, за които имаме доказателства ще бъдат дисциплинарно наказани. Тези, за които имаме убедителни данни, но не и достатъчно доказателства, ще бъдат размествани на други места", заяви Демерджиев, цитиран от БНР.

Вътрешният министър беше категоричен, че тази мигрантската вълна в момента е безпрецедентна и е в пъти по-голяма от тази през 2014 - 2015 г. Той обаче подчерта, че присъствието на военнослужещи на границите е подобрило контрола. Демерджиев каза още, че с цел превенция служебното правителство работи в тесен контакт с турските власти.

Още по темата