Quantcast
Наддаването за пенсиите започна - ГЕРБ предложи 15% от 1 юли | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Наддаването за пенсиите започна - ГЕРБ предложи 15% от 1 юли

Бившите управляващи искат и запазване на 60-те лв. добавка до края на годината
15 101
 БГНЕС
Деница Сачева и Тома Биков

Наддаването за пенсиите преди второ четене на актуализацията на бюджета започна. ГЕРБ внесе свои предложения, които надскачат първоначалния вариант на правителството.

Бившите управляващи предлагат от 1 юли 15% осъвременяване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на 2021 г. вместо 10%, както предлага правителството. Те искат и запазване на добавката от 60 лв. за всички пенсии до края на годината, като октомврийското увеличение отпадне до изработване на широко консултирана цялостна реформа. Предлагат и различен размер на минималната и максималната пенсия - най-ниската да стане 430 лв. от 1 юли, а най-високата - 2000 лв., като запази този размер до края на годината. При максималните пенсии вариантът на ГЕРБ предполага намаление, но при минималната на практика е увеличение, тъй като с 60 лв. добавка тези хора ще получават 490 лв.

Управляващата коалиция предложи 10% от 1 юли плюс включване на 60-те лв. към размера на всички пенсии за трудова дейност, включително и бъдещите. От 1 октомври 717 000 пенсии ще бъдат увеличени чрез преизчисление. Минималната пенсия става 467 лв., а максималната се увеличава на две стъпки - на 2000 лв. от 1 юли и на 3400 лв. от 1 октомври, според първоначалния проект за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване.

ГЕРБ смятат, че 15% ще постигнат изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за годината. За добавките предлагат да се запазят, за да имат възрастните допълнителна подкрепа за доходите си, но в същото време да не се стига до "замърсяване" на пенсията с плащания, които нямат нищо общо с осигурителния принос. В залата Деница Сачева каза, че това трябва да е обвързано с реформа в социалното подпомагане, която да влезе в сила от следващата година. За предлаганото увеличение от 1 октомври, бившите управляващи коментират, че то не предлага устойчиво и цялостно решение, затова е по-добре да се мисли за промени в пенсионната система, които да вървят заедно с реформи и в други системи - активни политики на пазара на труда, социални услуги, здравеопазване и пр.

Предстои да се видят предложенията на другите партии в парламента. Срокът за предложения изтича в края на утрешния ден. Ситуацията е трудно предсказуема, тъй като и ИТН, и ДПС заявиха намерение за предложения преди второ четене, а несъгласие с някои промени имаше даже сред ДБ и ПП, които смятат включването на твърда сума към размера на бъдещите пенсии за изкривяване на осигурителния модел.

Още

Задава се нова тройна коалиция - на презрените

22.01.2023

ДИЯН ИВАНОВ

5990
Градският транспорт на София готви стачка

22.01.2023

3240
Няма да имаме правителство, докато лагерът на промяната не промени подхода си

19.01.2023

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3102