Медия без
политическа реклама

Над 5000 глоби вече са връчени на шофьори по електронен път

МВР се похвалиха с 2 млн. лева повече от платени фишове

07 Ноем. 2023
Калин Стоянов
БГНЕС
Калин Стоянов

Само за две седмици са връчени над 5000 глоби на шофьори през новата електронна система, отчете пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов. По негови думи по-голямата част от санкциите вече са платени.

Новата система за връчване на актове по електронен път функционира от 16 октомври. Целта е да се подобри събираемостта на глобите, което е основната превенция по отношение на борбата с пътните произшествия", отбеляза министърът. Над 100 000 електронни фиша са изпратени на нарушители на пътя след въвеждането на новата система за електронно връчване. Интегрирането на системите на Министерството на електронното управление и МВР стана чрез законодателни промени през август.

"Гражданите се уведомяват с текстово съобщения или на имейл. Работим това съобщение да се изпраща с минимално закъснение след извършване на нарушението. Услугата не задължава гражданите да си направят регистрация, но ако искат, могат да се регистрират в системата", появни заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров.

Уведомлението за нарушение може да бъде получено чрез смс, в приложението "Вайбър" или на имейл адрес. "Съобщенията, които гражданите получават, не са на 100% задължителни за изпълнение на нещо, което те считат че не е правилно или има грешка", поясни главен инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция". 

От Министерството на вътрешните работи се похвалиха още, че за месец октомври 2023 г. броят на платените документи е над 11 млн. лв., което е с над 2 млн. лв. спрямо същия период миналата година.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

глоби, МВР

Още по темата