Медия без
политическа реклама

На второ четене: НС създаде прокурор, който да разследва Гешев

Критики срещу законопроекта се чуха единствено от БСП

29 Яну. 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Въпреки че Съветът на Европа и Венецианската комисия дадоха отрицателни оценки за законопроекта на ГЕРБ, с който се създава фигурата на прокурор, чиято единствена задача ще бъде да разследва главния прокурор и неговите заместници, днес парламентът прие и на второ четене поправките. По време на дебата в пленарна зала управляващите дори не направиха опит да защитят измененията в закона от критиките на опозицията.

Депутатът от БСП Филип Попов беше категоричен, че с този законопроект се създава поредният Франкенщайн в правната наука. "Нека се опитаме да разберем това правно новаторство и се помъчим да разберем що е то прокурор по разследваето срещу главния прокурор и дали не е поредният Франкенщайн в правната наука, роден от управляващото мнозинство", каза Попов. Той отбеляза още, че от кумова страма управляващите са предложили да отпадне разпоредбата, даваща възможност главният прокурор да отменя актове на прокурора, който ще го разследва, и попита защо тази разпоредба не бъде отменена за всички долустоящи прокурори и не е ли това същността на проблема с йерархичността на държавното обвинение.

Народният представител от левицата Крум Зарков пък изтъкна порок в приетите поправки - главният прокурор може да поиска отстраняването от длъжност на този, който го разследва. 

"Според чл. 230 на Закона за съдебната власт, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, той може да бъде отстранен от длъжност от съответната комисия на ВСС и това до приключване на наказателното производство. Това се случва по мотивирано искане на главния прокурор, което се основава на предложение от наблюдаващия. Такава възможност не е предвидена и вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор", заяви Зарков.

Основният говорител в подкрепа на законопроекта беше депутатът от НФСБ Христиан Митев. „Предполагам, че не очаквате тука да се създава извънредно законодателство с извънредни правила, различни от общите правила на наказателния процес в Република България, само защото евентуално разследването би било насочено към главния прокурор. Главният прокурор, мисля че всички сме съгласни, че е гражданин на Република България като всички нас и би следвало да бъде разследван и съден по същите правила, по които бива разследван и съден всеки един български гражданин“. контрира Митев критиките, че предвиденият механизъм за разследване на шефа на държавното обвинение няма да е достатъчно ефективен.

Управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединени патриоти", подкрепяни от "Воля", приеха на първо четене със 100 гласа "за" промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се създава нова фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор.

НОВАТА ДЛЪЖНОСТ

Поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт предвиждат новата длъжност - разследващ главния прокурор, да се избира от Висшия съдебен съвет с квалифицирано мнозинство от 2/3. Кой да заеме този пост ще могат да предлагат шестима членове на прокурорската или на съдийската колегия на ВСС. Има възможност също всеки магистрат да издигне своята кандидатура.

Постановленията за отказ за образуване на досъбдено производство на прокурорът по разследването на главния прокурор и неговите заместници ще подлежат на двуинстанционен съдебен контрол в Специализирания наказателен съд. Освен това този нов прокурор ще има право да възлага разследванията си на следовател от следствения отдел на спецпрокуратурата.

След като законопроектът на управляващите, с който се създава фигурата на прокурор, разследващ единствено главния прокурор и неговите заместници, мина на първо четене в парламента, ГЕРБ правят няколко поправки в предложението си.

 

Още по темата