Quantcast
ГЕРБ се редактира за новия прокурор, който ще разследва Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ГЕРБ се редактира за новия прокурор, който ще разследва Гешев

Съдиите да участват в номинирането и избора на кандидат за новата длъжност, предлагат управляващите
2 056
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

След като законопроектът на управляващите, с който се създава фигурата на прокурор, разследващ единствено главния прокурор и неговите заместници, мина на първо четене в парламента, ГЕРБ правят няколко поправки в предложението си. Те касаят начина на избор на магистрата, който ще заеме тази длъжност, както и продължителността на мандата му.

В първоначалния си вид проектозаконът за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс предвиждаше този нов прокурор да се номинира от най-малко шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. След критиките, че така значително се ограничава броят на кандидатите, тъй като колегията е съставена от 11 души, ГЕРБ предлага всеки магистрат да има възможност сам да се кандидатира, или да бъде издигнат и от съдийската колегия.

Другата основна промяна е начинът, по който ще се избира прокурорът на новата длъжност. Въвежда се изискването той да бъде избран с най-малко 15 гласа от ВСС, което значи, че и съдиите трябва да гласуват "за". Когато при първото гласуване никой от кандидатите не е получил необходимия брой гласове, изборът ще продължава с балотаж между двамата кандидати с най-много гласове. Освен това ГЕРБ редактират и продължителността на мандата на новата длъжност от 7 на 5 години.

Предлага се още постановленията за отказ за образуване на досъбдено производство на прокурорът по разследването на главния прокурор и неговите заместници да подлежат на двуинстанционен съдебен контрол в Специализирания наказателен съд. След изтичането на мандата на този нов прокурор той ще има право да поиска да бъде назначен заеманата преди избора длъжност, на равна по степен длъжност или на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора в органите на съдебната власт.

„По този начин допълнително ще се гарантира независимостта на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, тъй като ще може съобразно неговото желание да се върне на длъжността, която е заемал, или да се назначи за прокурор или съдия в равен по степен орган на съдебна власт или за прокурор или съдия в орган на съдебната власт с една степен по – висок от органа, в който е работил преди избора“, пише в мотивите към законопроекта.

 

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ГЕРБ отстъпи от идеята за извънреден надзор над здравната каса

25.02.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

116 2
Фалшификатор продал 230 лични карти по 2000 лв бройката

24.02.2021

124
Цветан Цветанов привлече пореден депутат от ГЕРБ

24.02.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4297 20

Коментари

Petko Petkov161...

Вече змам

whoever1

кво си играят на шикалки? направо да записват в закона, че лицето бойко методиев борисов е наблюдаващ и разследващ главния прокурор

Тренд Петков

чувства се липсата на най-добрият им юрист   Данито Кирилов ...Па що ли го и изгониха?

Казаха му ДО УТРЕ ДА СИ НАПИСАЛ кОНСТИТУЦИЯ...на утрето беше готов. Такива закончета той ги решаваше в движение, без да сяда даже...Пък тези смотльовци само хабят поста...днес едно, утре друго...за другиден не им стига хоризонт...ама все така ще е.   Гербовци...кво да ги правиш...стават само да лапкат

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Правистите на ГЕРБ чупят тъпомера. Вместо да отменят главния каскет, ще сложат втора ушанка да го варди. Сигурно ще е с 8 диоптъра цайси и ще казва на Каренин: "Наблюдавам те" с изцъклен поглед, та Каскета най-много да стигне до нощно напикаване и сеанси при психолог...

Greg.

Ами ако го махнат, тях кой ще ги варди? Не са чак толкова наивни. 

Weiß

Докато ГЕРБ правят поправки в предложението си за прокурор,

разследващ единствено главния прокурор и неговите заместници, 

да ситуират за по-сигурно и един прокурор,

разследващ единствено прокурора,

разследващ единствено главния прокурор.

 

duch

Без Дани Кирилов един свестен закон немогат да измислят от раз 😁

Светозар

Татяна Дончева:

„Смятам, че това правителство и предишните правителства на Бойко Борисов фабрикуват решения, които смайват с глупостта си. Последното, което са изфабрикували, е въпросното решение за надзирателя на главния прокурор.

Това е безумно предложение по съдържание, апотеоз на панирания мозък.", 12.12.2019 г.

Влез или се регистрирай за да коментираш