Quantcast
На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс

Пореден кмет на столичния район "Средец" алармира за престоящото разрушаване на сградата
4 210
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хотел "Рила" е построен през 1962 г.

Собственикът на столичния хотел "Рила" предприема поредна офанзива в опит да получи разрешение за неговото събаряне и за застрояването на терена с нова и още по-масивна сграда. За това предупреди кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Той съобщи, че в районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на сградата. "Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част", алармира Трайков във "Фейсбук". От "Средец" са изпратили становище до главния архитект на София Здравко Здравков, в което се изброяват множество основания, поради които проектът не бива да бъде разрешаван.

"Обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“, гласи един от мотивите в ставовището на района. "Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“. Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности", продължават от "Средец".

Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект “София – град за хората” и докладът изготвен от проф. Геел, припомнят още от районната администрация. "Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб“ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен", посочва Трайков.

Следва също да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици, гласи един от другите доводи.

Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника, продължава кметът на "Средец".

"Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част", завършва становището на административния район, който се намира в идеалната част на столичния център.

В началото на 2018 г. "Капитал" съобщи, че няколко месеца по-рано собствеността на "Рила", който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продадена на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо, осъден за наркотрафик в Италия и Румъния.

По-късно същата година стана ясно, че от името на фирмата е внесено искане за промяна на плана за застрояване, а главният архитект Здравков е дал разрешение за изготвянето на проект . Искането бе за строеж на нова 10-етажна сграда на мястото на хотела с височина до 42 метра, както и за едноетажно  пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. В отговор на това тогавашният кмет на "Средец" Мария Ачкова отново даде отрицателно становище. В него се казваше и че евентуалната 42-метрова сграда ще доминира напълно над околните по-ниски сгради, "повечето от които са архитектурни строителни паметници на културата". По всичко личи обаче, че въпреки очевидните неблагоприятни последици, които крие замисленото мащабно строителство, пречките пред него една след друга отпадат.  

Още

Трайчо Трайков към Манолова и Митева: Не манипулирайте със заплатите

04.08.2021

4515
София сменя директорските бордове на столичните пазари
Въпреки милионите част от София пак тъне в мрак