Quantcast
На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

На мястото на хотел "Рила" ще се строи нов комплекс

Пореден кмет на столичния район "Средец" алармира за престоящото разрушаване на сградата
4 196
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Хотел "Рила" е построен през 1962 г.

Собственикът на столичния хотел "Рила" предприема поредна офанзива в опит да получи разрешение за неговото събаряне и за застрояването на терена с нова и още по-масивна сграда. За това предупреди кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Той съобщи, че в районната администрация е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на сградата. "Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част. Проектът предлага сериозна намеса в трудната за балансиране централна градска част", алармира Трайков във "Фейсбук". От "Средец" са изпратили становище до главния архитект на София Здравко Здравков, в което се изброяват множество основания, поради които проектът не бива да бъде разрешаван.

"Обектът попада в територия с културно историческо наследство. Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“, гласи един от мотивите в ставовището на района. "Новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват “Антична Сердика и Средновековен Средец” с категория „национално значение“. Обектът попада и в охранителна зона на Единична недвижима културна ценност „Църква „Св. Николай Мирликийски“, с категория „местно значение“. Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради НКЦ може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности", продължават от "Средец".

Предлаганото ново застрояване и уплътняване на зоната трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект “София – град за хората” и докладът изготвен от проф. Геел, припомнят още от районната администрация. "Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в „човешки мащаб“ са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен", посочва Трайков.

Следва също да се вземе предвид и значителното увеличаване на количеството генерирани битови отпадъци, което ще усложни сметосъбирането и сметоизвозването и ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици, гласи един от другите доводи.

Разширяването на пешеходните зони около обекта (ул. Съборна, пл. Света Неделя) и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, и навлизането на тежка строителна техника, продължава кметът на "Средец".

"Не на последно място разрушаването на съществуващата сграда и последващия строеж биха създали сериозни неудобства на живеещите, и работещите в зоната, свързани със шум, прахово замърсяване, блокиране на улици за години напред. При сегашната несигурна икономическа ситуация реализацията на подобни смели инвестиционни инициативи е много несигурна и би могла да се проточи допълнително. Това от своя страна създава предпоставка за пореден спрян голям строеж, което би се отразил много негативно на визията на най-представителната градска част", завършва становището на административния район, който се намира в идеалната част на столичния център.

В началото на 2018 г. "Капитал" съобщи, че няколко месеца по-рано собствеността на "Рила", който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продадена на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо, осъден за наркотрафик в Италия и Румъния.

По-късно същата година стана ясно, че от името на фирмата е внесено искане за промяна на плана за застрояване, а главният архитект Здравков е дал разрешение за изготвянето на проект . Искането бе за строеж на нова 10-етажна сграда на мястото на хотела с височина до 42 метра, както и за едноетажно  пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. В отговор на това тогавашният кмет на "Средец" Мария Ачкова отново даде отрицателно становище. В него се казваше и че евентуалната 42-метрова сграда ще доминира напълно над околните по-ниски сгради, "повечето от които са архитектурни строителни паметници на културата". По всичко личи обаче, че въпреки очевидните неблагоприятни последици, които крие замисленото мащабно строителство, пречките пред него една след друга отпадат.  

25

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Столична община ще спаси до 120 от 5000 застрашени зелени площи
Столична община откри още 4 незаконни обекта във вилата на Божков

21.01.2021

2414 16
Заради колоездачи и в Северен парк почва "ремонт на ремонта"

20.01.2021

2387 11

Коментари

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Не го разбирам това нещо. Да събориш сграда, за да построиш билдинг не ми звучи практично.

mick

какво е това - билдинг?

Стоф

Ето основание за протест. И така трябва да е за всичко нарушаващо интересите на обществото. А не мълчание и затваряне на очи, докато наближат избори, и опозициите се втурнат в предизборни акции.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

какво е това - билдинг?

 

Не го знам, но трябва да е нещо голямо. Шом ще се строи на място на сграда ...

ЙацкРоцк
снимка на ЙацкРоцк

Много ми е чудно как комунистите построили през 1962 година сградата на хотел Рила са оставили непокътната „Църква „Св. Николай Мирликийски“? Нали от едно посолство и психо-десните ни убеждават от тридесет години, че са варвари, неверници и т.н. Как?

Johnny2965

Въпросът Ви е бил актуален през 60-те, но не и днес.

Светозар

Като се има предвид, че до свалянето на др. Тодор Живков, целия висш клир са били агенти на ДС, църквата е била под пълен контрол на Партията.

(След 9-ти септември 1944 г. са избити около 120 свещеници, а стотици са подложени на гонения и терор.)

Evasion

 Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге“,

Сградата на хотел "Рила" е изключително семпла, грозна и няма място в центъра на която и да е европейска столица. Трайчо веорятно с кеф ще се съгласи да изчезне, стига да получи подходяща лична оферта. Все пак, когато се пазари, да помни иванчева... 

b.beni
снимка на b.beni

 Това дали означава, че арх. Здравков си е получил вече своето?

Evasion

арх. Здравков изпълнява нареждания...

fractal
снимка на fractal

Центъра на София е уникален като големия бариерен риф до Австралия където има всякакви форми на живот но от човешката дейност и демографски срив сградите запустяват и няма местни риби а има нашествие на други видове риби 

Трябва общинска служба за поддръжка на сградния фонд поне фасадите да се предпази от разрушение след 70 години комунистическа безстопанственост

ЙацкРоцк
снимка на ЙацкРоцк

Пак ли комунистите са ви виновни за корумпираността и некадърността ви след 30 години? 

fractal
снимка на fractal

Комунисти фашисти те разбишкаха Европа 1939 с цел завладяване и управление на територии 70 години вертикални панелни концлагери и захранване на живеещите

Фермата 1984 Джордж Оруел

 

Johnny2965

Кажете ми кой е собственикът на хотел "Рила" и ще Ви отговоря?

fractal
снимка на fractal

Някой иска да прави билдинг като в Ню Йорк 

Интервал

ЙацкРоцк, разбира се, че са те виновни. Ще е така, докато не станат поне 45 години.

fractal
снимка на fractal

Който не е Трайчо Трайков.....

Светозар

Г-н Бойко Борисов – начело на борбата срещу комунистите.

Според г-н Борисов, „дядо“ му е „убит“ от „комунистите“. Въпреки това, родителите му стават членове на БКП, баща му дори достига до чин полковник от МВР, а г-н Борисов е приет в училището в Симеоново да учи за милицонер, където го "задължават" да стане член на БКП.

В итрервю пред в-к „Стандарт“, 21.03.2006 г., г-н Борисов казва:

„В Симеоново тогава имаше седем или девет щатни партийни секретари. Събраха ни в салона и ни казаха - другари, до днес бяхме комунисти, а от утре сме деполитизирани. ... Тогава им заявих, че понеже това е голяма глупост, няма да се деполитизирам. И напуснах (МВР).“ - (http://old.segabg.com/article.php?id=261561)

Прав е бил г-н Борисов да напусне МВР,  за да остане член на БКП, защото народът е казал: „Веднъж комунист – цял живот комунист.“, а народният представител Александър Сталийски е заявил от високата трибуна на 36-то НС: „Бивш негър, бивша –урва и бивш комунист - няма !”

pasi

Осъдиха ли някого за падналата сграда- архитектурна забележителност на Алабин? Там под отломките загинаха две невинни момичета.  Нъцки. Мрак!

О С Т А В К А !

Льо Клер

Сега повечето билдинги се строят*. Гаубицата Атанасова, например, живее близо до нас в билдинг "Поларис". На полянката пред блока й косят през две седмици. Аз живея в "блок" и пред нас косят два пъти годишно. Това е заради "билдинга" Изисква го този вид строителство.

 

*Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

👍 За цитата!

То и ний така - сега повече билдинги строим!

Джиджи

билдинг звучи според списвача  мега ентелегентно

Ми не! Така им викат на тея Згради по америчко ... 😅

толкоз за   качезтвената пръдливост тука.

А ти, ако толкоз искаш да звучиш по-ЕнтелЕгентно,

погледни трите удебелени ГЛАВНИ БУКВИЧКИ в това,

което съм писАла аз по-горе. 😍😝💋

pasi

Ако се обърне внимание гл. архитект на даскаличката е дал съгласие за проектиране! Баси. Който и демократичен гл. архитект на София да побарат прокурорите /ама истински а не на ужким/, ще го вкарат на топло.

 

fraxinus

Яката работа.

 

В карето Позитано/Леге/Съборна/Калоян има поне 4 големи сгради, които в момента са напълно изоставени, без да броим самият хотел Рила и още поне 3 съборетини, който само имитират някаква стопанска дейност на приземните етажи. Наемите в района (100м от  Президентството, 150м от МС и МОН, 300м от най-най метростанцията, Леге е с жълти павета) са смешни и сградите не случайно са изоставени - те нямат смислена употреба. Въпреки че са красиви и си пасват една на друга стилово (без хотела!). Всичките са от началото на миналия век.

 

И даже в това умряло състояние на тези 4-те улици е по-лесно да откриеш бозона на Хигс, отколкото да паркираш през деня.

 

Аааа и съседният участък на Съборна към пл. Батенберг стана пешеходен (т.е. резервиран паркинг за БНБ, Министерство на Туризма и още някаква общинска администрация, които се помещават там).

 

И на тоя всичкия комуникационно-инфраструктурен кошмар, някой иска там да строи, а общината пък иска да му разреши.

 

Въпреки че здравият разум казва, че там хотелът трябва да се събори, теренът му да се присъедини към градинката от която е взет и да се открие черквата зад него.

Black Sheep

 "...В началото на 2018 г. "Капитал" съобщи, че няколко месеца по-рано собствеността на "Рила", който дотогава се свързваше с избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков, е продадена на дружество, което се счита за контролирано от Евелин Банев-Брендо, осъден за наркотрафик в Италия и Румъния..."

 

Тези няколко реда повдигат едни интересни мисли...

Въпросният г-н Банев не е онзи Банев, върху който се упражнява Каренинския Каскет, той е един друг Банев, който беше пуснат под домашен арест от една "правилна" съдийка и който толкоз бързо "изчезна",че и досега го "издирват" всичките ни правоприлагащи органи+ Интерпол.

 

 Зли езици говорят, че въпросният г-н Банев най-спокойно си живее в притежаваният от него комплекс Оазис край Лозенец- нетърсен и необезпокояван...

Други зли езици казват, че това е така, защото са му дадени да управлява едни легални бизнеси, отнети от предишните им собственици по малко нелегален начин(тип Изамет и Осемте Джуджета), а той се отчита редовно където и с колкото трябва.

 

Ма ние не верваме на зли езици, нали(даже и да познаваме лично потърпевши, чиито бизнеси са били отнети)?

 

Възникват обаче няколко резонни въпроса:

1. Ако въпросният г-н Банев е осъден в две държави от ЕС за престъпна дейност, не е ли логично, че капиталът, инвестиран във въпросната фирма-собственик на х-л Рила, и други "негови" начинания е придобит по престъпен начин?

2.  Ние нямахме ли държавна Комисия, която да се занимава с незаконно придобито имущество?

3.  Тази Комисия нямаше ли право да използва презумпцията за виновност- т.е. да обвини, а обвиненият да доказва, че обвинението не е справедливо? 

4. Тази Комисия нямаше ли право да налага обезпечителни мерки спрямо имущество, обявено от нея за придобито по незаконен начин, още преди да се произнесе съда?

5. Не е ли вярно, че има такава Комисия и че я оглавява бившия главпрок?

6. Защо въпросният г-н Банев е минал между капките?

7. Кой разпъна- и продължава да разпъва- чадър над него?!?

 

Ако законите се прилагаха, въобще нямаше да ни се налага да четем какво искал да строи в центъра на София един Осъден( не Обвиняем! не Подсъдим!) господин!

 

Затова-друм,друм,друм!!!

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш