Медия без
политическа реклама

На изборите във Варна - двама мераклии и една пушка

Кметската сергията изглежда бедна, обаче е по-богата спрямо преди

07 Окт. 2023
Иван Портних в момент на общуване с гражданки.
FB/Иван Портних
Иван Портних в момент на общуване с гражданки.

Ако на сцената виси пушка, до края трябва да гръмне - с това правило е свързана интригата на варненската предизборна сцена. Пушката е евентуалния арест на Иван Портних (ГЕРБ), допуснат от самия него в изказване наскоро. Той обвини ПП-ДБ, че му готвят прокурорска вендета, при това чрез институцията на Лаура Кьовеши. Но, както се вижда, нещата са сложни - самият кмет заложи пушката, за да гръмне нахалост (ако ще гърми). Тъй или иначе, виси въпросът ще се стовари ли (право)съдието върху варненския кмет навръх местните избори.

Срещу устремения към трети мандат (и половина) Портних се е изправил местният лидер на ПП и областен управител при четворната коалиция Благомир Коцев. Към момента няма сглобка на местна почва, скачат си остро. Един от двамата ще управлява града в следващите 4 години.

 

РАЗСТАНОВКАТА 

Кандидатите за кмет са общо общо 10. Освен Портних (ГЕРБ) и Коцев (ПП-ДБ), по-интересните имена са: депутатът Коста Стоянов ("Възраждане"), Христо Димитров (съсобственик на фирма "Планекс"; той и други строителни предприемачи играят чрез  "Коалиция Алтернатива на гражданите"), Петър Николов (популярен от социалните мрежи адвокат, издигнат от "Български възход"); Павел Раличков (БСП) и Мария Тодорова ("Левицата!") ще поделят левите избиратели.

Сергията изглежда бедна. Но всъщност е пребогата спрямо предишните два местни избора. През 2015 г. Портних спечели на първи тур, като класираният на второ място участник взе едва 9%. През 2019 г. на кмета не му стигнаха 200-300 гласа, за да бие от раз, а на балотажа се изправи срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който бе с нисък таван. Сега е налице ясно изразен личностен двубой.

Интересно е също така как ще се представи Коста Стоянов в периода на вълна за "Възраждане" - в родното място на партийния лидер; но при факта, че до скоро Стоянов работеше в... Бяла. Любопитен ще е и активът на строителните предприемачи. Разбира се, те и останалите играят повече за група в общинския съвет, отколкото за кметския стол. Сред останалите формации, ДПС, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски", СДС със сигурност ще спечелят съветници, вероятно и ИТН, "Воля" (самият Веселин Марешки води листата).

 

КАМПАНИЯТА

Тя започне още през зимата. Тогава Портних разбра, че Бойко Борисов му разрешава да опита отново, Коцев също стартира активности. Но въпреки оспорваната борба, кампанията до днес е някак странна. Като цяло тече в самостоятелните балони на социалните мрежи. Това, от една страна, е понятно, защото във Варна няма местни медии, липсва и интелектуална среда за дебати. От друга - част от варненци въобще не разбират, че предстоят местни избори. Любопитно е също, че въпреки личаща двустранна неприязън между кандидатите, и двамата не натискат силно педалите срещу опонента относно пари, имоти, корупции - най-важните неща.

За да се разбере какво се случва или не в кампанията, следва да се разясни кой точно е Благомир Коцев. Той е собственик на комплекс "Хоризонт" в Морската града, на морски и друг вид фирми. Бизнесът дължи на баща си Рубин Коцев. Младият Коцев завършва в чужбина, поема фамилните дела, а през 2021  г. изгря като лице на ПП. В качеството си на областен управител спря автомобилното движение по част от крайбрежната алея. Обаче с години преди това  - като собственик на "Хоризонт" - бе известен с обратното. Той бе флагман на всички обжалвания на забраните на колите в Морската градина. Битността му на ресторантьор стана повод за драма в ПП-ДБ - част от привържениците на коалицията се разочароваха, че за кмет е издигнат човека, срещу когото се борят в парка, вместо Стела Николова, която бе с тях по протестите.

В миналото на Коцеви има още неблагозвучни подробности, включително публични. Освен това, из града, където е възможно, изгрява откровен приятелски кръг (например сегашна зам-областна управителка заема поста единствено защото е човек на кандидата на ПП-ДБ). Но независимо от това, в личната комуникация Благомир Коцев оставя впечатления за много земен, сърдечен, възпитан човек. Освен това е един от малкото кандидати в страната, представил приоритети (с не малко популизми, но все пак - нещо като програма). Енергичен е в мрежите и на живо -  от пролетта обиколи стотици улици, стисна хиляди ръце, чу болки, даде обещания. Внася жалби от името на хората. Всеки ден критикува общинското управление за презастрояване, инфраструктура, липсата на зеленина... "Пука ми за хората, виждам проблемите, време е да ги решим!", е неформалното му мото. И, естествено: "Аз спрях колите на алеята!". Поради липсата на гореспоменатите местни медии и интелектуална среда никой не го пита за дългогодишните жалби в полза на колите. Или пък: защо не вади истински данни за общинска корупция. В цялата тази обстановка, съобразно  и електоралния "материал", той прави повече от добра кампания.

От своя страна Портних и ГЕРБ - Варна, се мъчат да разобличат "фалшивата промяна". Обаче изненадващо до момента топката "Коцев и автомобили в Морската градина" не е отиграна. Може би се разчита, че хората ги знаят тия неща. Реално - по-голямата част не ги знаят. По-важно е, че така основна дългогодишна градска тема, която следва да се обсъжда (трафика в парка), остава подмината в кампанията. ГЕРБ залага на друго: "Коцев - незаконен ползвател на поляните до "Хоризонт"".

Става дума за шатри, тенти и други съоръжения към комплекса. Има дело за незаконно поставяне. Коцев пък опонира, че е мишена е на герберско-прокурорска атака - стартирала в навечерието на вота, след като години по-рано шатрите не пречеха на никого. И е прав в случая. Обаче работата е по-дебела: чрез точно тази атака се стреля и по уволнения преди месеци от Портних главен архитект Виктор Бузев - той разрешил съоръженията.

Най-забележимата линия в поведението на Портних до момента е именно разграничаването - от собствените си подчинени. На Бузев му се вае образ на предател, който дълги години застроявал града, даже го правил в синхрон с ПП-ДБ. Подобно обвинение бе хвърлено и към формацията на строителните предприемачи - те също застроявали града, като кметът спомена още един общински архитект, този път жена. И, естествено, Портних нищо, ама нищо общо нямал с тия неща. Пак според него, фирмите, извършващи ремонти в града - избрани от същата негова общинска власт, нарочно бавели и създавали хаос - в услуга на "промяната". Пределно ясно е колко точно смисъл носи това разграничаване от самия себе си. Портних също обикаля, стиска ръце, снима се...- но многобройните градски проблеми тежат, а горните глупости будят единствено смях.

Срещу Коцев са задействани сума ти сайтове и виртуални групи, смесвайки за него истини с лъжи. ГЕРБ, естествено, се правят, че нямат общо. А защо се лъже, след като само и истини стигат, отговорът е ясен - защото е по-лесно.

Няколко кандидатски пункта из центъра на града, раздаване на листовки и шествие на стотина души от "Възраждане" с гайди - това са  другите "събития" от кампанията до момента.

 

ЛЮБОПИТНО ПО РАЙОНИТЕ

Не е скучно и в "долната дивизия" - надпреварата за районни кметове. ГЕРБ смени няколко от титулярите, като досегашният ръководител на "Младост" Христо Христов направи скандал - приюти се при строителните предприемачи, обявявайки се за борец срещу Портних (след два мандата и половина с него). Голямата изненада обаче е кандидатирането за кмет на "Одесос" (и за общински съветник) на Биляна Раева - твърде ниска, направо провинциална кота за бивш eвродепутат, служител в Брюксел и т.н.

В същия район ПП-ДБ кандидатира Цветнен Цветков. Тъй пък е стар герой от "Господари на ефира" - с репортаж за неплатени заплати на пратени от фирмата му работници в Афганистан. Някой от симпатизантите на ПП-ДБ се изненадаха какво им сюрпризира любимата формация. Но не са прави да се изненадват, защото дори лица от кръга на злополучния Добрин Митев им поднася тя (на избираемо място в листата за съветници - Стелиян Севастиянов). И все пак, изненадата звучи така:

 

Накратко: Във Варна е интересно - почти като в Пловдив, доста повече от София и много повече спрямо последните други местни вотове. Даже може да се счита за забавно дори. И един съвет към нормалната публика: Не четете нищо в мрежите за вота, защото всичко е или платено, или дело на партизирана лумпениада! Интересувайте се за случващото се, но чрез лични разговори с познати хора, ориентирайте се по усет! - друг начин няма. 

 

ИЗХОДНАТА БАЗА

Независимо какво точно се случва в държавата, или текущо в общината, при анализа на едни местни избори винаги е важен резултатът от предишните. Ето числата и процентите през 2019 г във Варна:

Разпределение на мандатите в общинския съвет:

ГЕРБ  - 18

БСП - 8

"Възраждане", "ДБ - Обединение", Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" - по 4

ДПС - 3

ВМРО, "Воля", СДС, Земеделски съюз (Гергьовден, ССД), коалиция "Свобода" - по 2

 

Кметски избори, първи тур:

Иван Портних, ГЕРБ - 49.2%

Костадин Костадинов, "Възраждане" - 14.3% (зад него бе част от БСП, водена от Борислав Гуцанов)

Анелия Клисарова, БСП - 14.02%

Стела Николова, "ДБ - Обединение" - 8.6%

И др.

 

Кметски избори, втори тур

Иван Портних, ГЕРБ - 60.7%

Костадин Костадинов, Възраждане, 35.9%

 

Още по темата:

Докато в Черно море периодично изплуват мини от войната в Украйна, една кротко стоеше на варненския бряг близо година. Наскоро кметът Иван Портних опита да я обезвреди. Може да ме арестуват", рече.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата