Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР вдига рязко парите на полицаите за разположение

И след повишението от 20 на 35 стотинки на час синдикатите смятат ставката за унизителна

МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

МВР увеличава почти двойно парите, които вземат допълнително неговите десетки хиляди служители, в случаите, в които те са в т.нар. "на разположение". Това става ясно от изменения в Заповед на министъра на вътрешните работи, които минаха през обществено обсъждане в правителствения портал strategy.bg. 

Става дума за задължението полицаи, оперативни работници, началници, разследващи и много други, да са в готовност, ако по някаква причина се наложи да се явят работа  - без значение дали става дума за нощ, за празник, за събота или неделя. В тези случаи за тях има определени ограничения - като например да не напускат страната или дори населеното място, да не употребяват алкохол, да ползват и да не затварят радиостанция, по която може да бъдат извикани, и т.н.

Според промените в заповедта на министъра, за служителите, които са на разположение, от 1-ви декември т.г. ще се дават вече по 35 стотинки на час вместо досегашните 20 стотинки. Промените важат както за кадрите, чиито правоотношения се уреждат през закона за МВР, така и за тези, които работят по закона за държавния служител.

Вдигането на "ставката" е предприето след анализ на разходите за персонал, в рамките на утвърдените средства по бюджета на Министерството на вътрешните работи (МВР) за 2021 г., който показал, че може да се осигури увеличение. "По този начин ще се определи по-адекватен размер на допълнителното възнаграждение за време на разположение спрямо икономическите условия в страната", се посочва в мотивите на ръководството на МВР.  

Но полицейските профсъюзи не са доволни от промяната. Ето както пише в становището си Синдикалната федерация на служителите в МВР: "Неведнъж през последните 4-5 години сме апелирали към определяне на размер за почасово заплащане, отговарящ на икономическите условия в страната. Положително е, че е обърнато внимание и е осъзната необходимостта да бъде променена /повишена/ определената преди година символичната сума от 0,20 лв. за това допълнително възнаграждение. Няма как обаче да приемем, че предложената сума от 0,35 лв. е адекватна".

Те определят размерите като действащия и предложения в проекта на Заповед "като унизително и обидно отношение към служителите, поставяни в условията на непряка служебна ангажираност, каквото е времето на разположение". "Предложената сума от 0,35 лв. е изостанала значително като размер спрямо икономическата обстановка в държавата /растеж на доходите, цени и разходи/", посочват още от синдикатите. Оттам припомнят, че точно такъв размер от 35 стотинки вече е бил определен веднъж за кратко - за период от 2014 г. до месец юни 2015 г., преди почти 8 години.

 

СБЛЪСЪК

"Като се има предвид съдържанието на мотивите относно финансовите средства, то се налага изводът, че в края на 2021 г. финансовите възможностите на МВР и осъзнаването за промяна на сумата са достигнали нивото, което е било в края на 2014 г., а това няма как да е удовлетворяващо", пишат полицейските синдикати.

Затова те предлагат размерът да бъде обвързан с  минималната работна заплата за страна и по-точно почасовата ставка за "готовност" да е 0,07% от МРЗ. Което би означавало плащането да стане 46 стотинки. Но според шефовете на МВР това излиза извън бюджетните възможности на ведомството и не може да стане. 

Проектобюджетът за 2022 г. и тригодишната прогноза още не са готови и не са определени таваните за разходите на ведомствата и при тази липса на яснота "всяко поемане на ангажимент, което изисква допълнителен финансов ресурс, излага на риск финансовото изпълнение на бюджета", посочват от ръководството на МВР. 

 

Полицаите се готвят да посрещнат професионалния си празник - 5 юли, с национален протест и с искания за драстично увеличаване на парите за нощен труд, за който в момента получават по 25 стотинки на час.
млн. лв. ще струва на бюджета извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса. Това е едно от големите пера в извънредните разходи покрай кризата. България за момента отчита пред ЕК извънредни мерки в размер на близо 2% от БВП без парите от еврофондовете.

 

Вътрешното министерство отново подхваща идеята си по 1 лв. да получава всеки негов служител на всеки отработен нощен час или за част от него в периода от 22,00 до 6,00 ч. Това предвижда проект на заповед, публикувана за обществено обсъждане от МВР-министъра Младен Маринов.

 

Още по темата