Медия без
политическа реклама

МВР вади на пътя 20 камери с изкуствен интелект

Полицай блъсна пешеходка в Монтана и причини смъртта й

12 Февр. 2024Обновена
Калин Соянов
БГНЕС
Калин Соянов

МВР вади на пътя нови 20 преносими мобилни камери с вграден изкуствен интелект. Те са с висока резолюция и разделителна способност и ще засичат скоростта на няколко автомобила едновременно. Това стана ясно от изявление на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той представи устройствата на церемония в Главна дирекция „Национална полиция“. и обяви, че те са закупени със средства от Фонда за безопасност на движението. 

19 областни дирекции на МВР ще получат общо 20 броя преносими мобилни камери. „Това е поредната стъпка, която МВР прави по пътя към победата в битката с пътния травматизъм“, обяви на церемонията вътрешният министър.

В устройствата са интегрирани усъвършенствани 4D НД FМСИ-радари и камери с високаразделителна способност. Вграденият изкуствен интелект позволява контрол на скоростта в множество платна, което ги прави добре приложими както по магистрали, така и в градски условия.

Камерите на Националното тол управление вече са сертифицирани и могат да бъдат използвани за контрол на скоростта.  Това посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия.

Системата позволява наблюдение на трафика и точно разчитане на регистрационните табели на превозни средства при всякакви условия на осветеност (в тъмната и светлата част на денонощието). Високата резолюция на получените изображения позволява покриване на до З ленти (в една и съща посока на движение или в противоположни посоки на движение) в отлично ниво на детайлност. Системата идентифицира вида на превозното средство - леко или товарно. В състояние е да разпознае скоростта и позицията му при придвижване в зоната на засичане и позволява регистрирането на нарушения на множество превозни средства едновременно например превозни средства, движещи се в различни ленти.

По думите му, друго характерно за новите камери е, че всяко констатирано нарушение незабавно ще бъде препращано чрез защитен мобилен канал до Единния център за обработка на нарушенията.

МВР твърди, че устройствата напълно отговарят на изискванията на Закона за движение по пътищата са сертифицирани в Българския институт по стандартизация и метрология. Освен това вече са обучени служители - по двама от дирекция, за работа с камерата и системата за обслужването й.

Камерите отиват в областните дирекции - Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Добрич, Търговище и Шумен. Те получават по едно тези устройства, а две ще бъдат дадени за нуждите на плевенската дирекция, където имало много ПТП.

"Работим по 4 обществени поръчки за доставката на още около 280 боря преносими стационарни и мобилни камери“, каза още Стоянов. След повишената активност по налагане на санкции има ръст и на събираемостта. Тя е 7 млн. лв. за януари при 4 млн. за януари м.г. Има и спад да жертвите, твърди министърът. 

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи, и  на Агенция „Митници“, съобщи БНР. Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Полицай блъсна пешеходка в Монтана и причини смъртта й

52-годишен служител на Областната дирекция на МВР в Монтана е задържан снощи, след като е блъснал с личния си автомобил пешеходка на булевард „Трети март“ в Монтана. Жената е починала, съобщиха от полицейската дирекция в града, цитирани от БТА.

Инцидентът е станал към 18.40 ч. 65-годишната пешеходка пресичала булеварда на немаркирано с пешеходна пътека място, когато била блъсната от полицейския служител, който в този момент не е бил на работа.

На мястото е направен оглед, на водача са направени тестове за алкохол и наркотици, които са отрицателни. Той е задържан за денонощие, образувано е следствено дело.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата