Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР ще унищожи декларациите след махането на КПП

Не е ясно къде се съхраняват документите с лични данни на стотици хиляди души

Илияна Кирилова
Екземпляр от попълнената декларация остава у полицейския служител при преминаване през контролно-пропускателния пункт.

Декларациите, които полицията събира от гражданите при преминаването през контролно-пропускателните пунктове (КПП) около областните центрове, трябва да бъдат унищожени след приключване на мярката за ограничаване на движението. Това обясни пред "Сега" председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Той припомни, че основен принцип в закона е, че събирането на лични данни трябва да става с конкретна цел. С премахването на КПП тази необходимост отпада. Това автоматично значи, че декларациите на стотици хиляди души трябва да бъдат унищожени.

Тези документи съдържат имена, адреси, ЕГН, номера на лични карти и много друга чувствителна информация. Въпреки че хората са принудени да ги оставят на полицията по пунктовете при всяко минаване, все още не е ясно къде се съхраняват декларациите. От пресцентъра на МВР избягаха от конкретика, като заявиха единствено, че всичко е написано в Закона за личните данни. Председателят на КЗЛД пък отговори, че комисията не е запозната по този въпрос.

Караджов обаче подчерта, че МВР има право да събира лична информация и случаят с деларациите за преминаване не се различава по същество от услугата по издаване на паспорти и други документи на вътрешното министерство. Той също отбеляза, че "личната неприкосновеност не е абсолютна, когато става дума за защита на обществения интерес и здраве". Председателят на КЗЛД е категоричен, че ако има жалби срещу МВР, ще бъде извършена проверка.

Вицеприемиерът Томислав Дончев от своя страна успокои, че няма начин личните данни да изтекат от декларациите, които се събират от МВР. "Вътрешното министерство е оператор на лични данни и така или иначе работи с такава информация", заяви той в интервю за предаването "Господари на ефира".

Преди седмица КЗЛД обяви, че събирането на лични данни на гражданите при преминаване през КПП не противоречи на законодателството. "Гражданите следва да са спокойни, че възможността за ограничаване на техните права, в т.ч. и правото на защита на личните им данни, не води до тяхното нарушаване", пише в становището на КЗЛД. Оттам все пак изтъкват, че вътрешното министерство трябва да гарантира сигурността на обработването на личните данни, съдържащи се в декларациите, чрез прилагането на подходящи технически и организационни мерки.

Въпросната декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта.

Преди дни министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава влизането и излизането от областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

Още по темата