Медия без
политическа реклама

МВР ще даде повече правомощия на полицаите за тяхното оръжие

Освен служебен пистолет, служителите ще могат да носят и личен, каза вътрешният министър Калин Стоянов

27 Септ. 2023
Калин Стоянов
Илияна Димитрова
Калин Стоянов

След случая със застреляното от полицаи 18-годишно момче, МВР обмисля допълнително да разшири правомощията на полицаите, каза пред bTV вътрешният министър Калин Стоянов. Целта ще бъде да се позволи на служителите да носят и лично оръжие освен служебно. Към момента полицаите нямат това право.

Стоянов е категоричен, че политическото и професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи застава зад "професионално взетото решение" да бъде застрелян 18-годишния Светльо Младенов, който е опитал да избяга от полицията след серия от от престъпления. 

Като първи аргумент за използването на огнестрелното оръжие Стоянов изтъкна, че за Младенов е имало данни, че е извършил грабеж. Вторият му аргумент беше, че Младенов и още няколко души са заплашвали жертвите си с огнестрелно оръжие. На трето място, полицаят по думите на министъра е използвал оръжието, след като многократно е отправил вербални предупреждения Младенов да спре да бяга. Освен това според Калин Стоянов полицаят е стрелял по Младенов, след като е произвел два предупредителни изстрела.

"Той е спазил всички инструкции и протоколи за действие при такива случаи", увери вътрешният министър и допълни, че полицаят щял да понесе административна отговорност единствено за това, че е използвал личното си оръжие, защото това е нарушение на правилата. Запитан дали има изисквания към полицаите с какви патрони да стрелят, Стоянов каза, че имало такива изисквания полицаите да стрелят по хора със стоп патрони, но в случая полицаят е използвал личното си оръжие и по първоначална информация патроните са били обикновени, като отказа да дава повече подробности.

По думите на Калин Стоянов един полицай можел да носи у себе си и три оръжия, ако се налагало за личната им сигурност, защото вече имало по-модерни и добри оръжия от служебните полицейски пистолети "Макаров". Експертизите по случая с убийството на Светльо Младенов обаче все още не били готови, за да се направят окончателни заключения, отбеляза министърът на вътрешните работи.

Спецакция в София

Вътрешният министър коментира и спецакцията в столичния квартал "Слатина", където мъж се барикадира и заплаши да се самозапали със запалителна течност. Видео от операцията предизвика шеговити коментари в социалните мрежи заради хаотичните действия на полицията от специализирания отряд за борба с тероризма. "Има си протокол за действия в такива ситуации. В случая е използван тейзър", обясни министърът. По негови думи полицаите дори са имали право да застрелят мъжа, ако са имали съмнение, че той може да извади огнестрелно оръжие. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата