Медия без
политическа реклама

МВР-шефът развърза ръцете на полицаите с безсрочна акция по пътищата

В Пловдив двама младежи загинаха при ужасяваща катастрофа

13 Май 2024Обновена
Това е останало от джипа при пловдивската катастрофа.
БНТ
Това е останало от джипа при пловдивската катастрофа.

Вътрешният министър Калин Стоянов развърза ръцете на полицаите и им даде възможност да спират всяка кола като обяви безсрочна специализирана полицейска операция за осигуряване на безопасността на движение от понеделник. По правило служителите на МВР може да спират и проверяват водачи и автомобили, само ако са извършили някакво нарушение. Този принцип обаче не важи, ако има обявена специализирана операция и тогава полицаите са свободни да извършват всякакви проверки на пътя.

Според сегашното официално съобщение на МВР в засиления контрол ще се включат всички служители с правомощия по Закона за движение по пътищата. Ще бъдат разположени допълнителни екипи в районите с концентрация на катастрофи, по пътни възли, кръстовища, основни артерии в страната. Полицията ще използва всички средства за контрол на скоростта, за проверки за алкохол, наркотици, за слагането на колани, техническата изправност и т.н.

От началото на годината до момента има 44 жертви на пътя по-малко, сравнено със същия период на миналата година, коментира в същото време на брифинг в Благоевград служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който беше гост лектор в среща дискусия на тема „Противодействието на организираната престъпност в Шенгенското пространство“, организирана от Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Безопасността на движението по пътищата е един от двата основни приоритета на Министерство на вътрешните работи (МВР) и вече се постига резултатът и целите, които си бяхме поставили, каза Калин Стоянов във връзка с по-малкото жертви на пътя спрямо миналата година. Всичко това е резултат от мерките, които ние предприехме, а именно засиления контрол по пътищата, отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори и повишаване на събираемостта от глоби с 40%, посочи служебният вътрешен министър.

Операцията ще продължи до второ нареждане от моя страна, за целта от днес по пътя ще бъде абсолютно цялата техника, с която ние разполагаме, както и всички служители с полицейски правомощия, които могат да работят по линия на пътна полиция, обяви още Стоянов. 

Съобщението за операцията на МВР дойде само часове след като двама души - на 21 и на 20 години, загинаха при ужасяваща катастрофа в Пловдив. Тежкият пътен инцидент е станал около 3:30 ч. на бул. „Руски“, в близост до кръстовището с бул. „6-ти септември“. По първоначална информация джип „Рейндж Ровър ", който идвал от Централна гара, навлязъл по велоалеята между двете ленти и се блъснал  последователно в няколко чинара. От удара колата се разцепила на две - предната част се врязала в едно от дърветата, а задната изхвръкнала на пътното платно. 

На място е констатирана смъртта на 21-годишния водач и пътничка до него, на 20 години. С опасност за живота в болница са откарани 22-годишни момче и момиче, пътували на задната седалка. 

Движението и в двете посоки по бул. „Руски“, в отсечката между ул. „Преслав“ и бул  “6-ти септември“, бе спряно за дълго време. На мястото е оказана спешна медицинска помощ и на пострадал служител на пожарната в Пловдив, който при спасителната акция е ударен от клон на дърво. Извършва се оглед на местопроизшествието. По случая е образувано досъдебно производство, разследват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента.

Момичето и момчето, пострадали в катастрофата, са откарани в Спешното отделение на УМБАЛ “Свети Георги” Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. След оказаната им първа помощ, и двамата са настанени във Втора клиника по хирургия в тежко състояние, като момичето е с по-сериозни наранявания. С тях е докаран и 56-годишният пожарникар, настанен в Клиниката по ортопедия и травматология. Лекарите дават всичко от себе си в грижата и за тримата пациенти, посочват от болницата.

По-късно стана ясно, че младият мъж, който предизвика тежка катастрофа в Пловдив и почина на място, има 16 нарушения на Закона за движението по пътищата за три години, откакто има шофьорска книжка, съобщиха на брифинг от Окръжна прокуратура - Пловдив. Става въпрос за пет акта за установени административни нарушения, 10 фиша за маловажни нарушения и едни електронен фиш за превишена скорост с 21 км/ч.

Водещата версия за катастрофата към момента е високата скорост, но това трябва да се докаже, поясни наблюдаващият прокурор по случая. При нея загинаха двама души, а още двама са в болница в тежко състояние.

Майката на шофьора е служител на КАТ, но автомобилът не е на нейно или на негово име, а се води на фирма с регистрация в София.

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов каза в отговор на въпрос, че към момента няма информация за полицейско преследване при тежката катастрофа от тази нощ в Пловдив. Изключително тежко произшествие, отново с две жертви, но това, което за пореден път ми прави впечатление, е че е поредното от няколко месеца пътнотранспортно произшествие, което е извършено от така наречените „млади шофьори“, коментира Стоянов и допълни, че вероятно има проблем по отношение на обучението на шофьорите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

катастрофа

Още по темата