Медия без
политическа реклама

МВР-шефът най-после поиска оставките на полицейски началници в Ст. Загора

Калин Стоянов призова полицаите "да са пример за човешко отношение"

05 Яну. 2024
Калин Стоянов
БГНЕС
Калин Стоянов

Вътрешният министър Калин Стоянов най-после поиска оставките на полицейски шефове в Стара Загора. Това са заместник-директорът на старозагорската полиция Пламен Петков, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и началникът на "Охранителна полиция" комисар Илиан Илиев. Пред Нова телевизия Илиев потвърди, че е подал оставката си.

Това стана седмица след смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев, настъпила след гонка по улиците на града, и дни след като стана ясно, че според аутопсията той е починал, защото е бил задушен при ареста, затиснат от полицаи.

За исканията на оставки се разбра, след като в петък министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев проведоха извънредно оперативно съвещание с директорите на главните и областните дирекции на МВР в страната. Поводът беше именно инцидентът в Стара Загора и действията на полицейските служители. 

Пламен Пенев, който загина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е починал, защото е бил задушен при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му.


"Министър Стоянов поиска освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора – на заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция, и на началника на охранителна полиция", обяви след срещата пресцентърът на МВР.

Това се случва, след като дни наред МВР и най-вече ОДМВР-Стара Загора отричаха да имат каквато и да е вина по случая. На специален брифинг директорът на ОДМВР -Стара Загора старши комисар Лазар Христов обяви: "Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето" и че "няма категорични данни, че смъртта е настъпила заради полицейски служители".

Нашите служители не са проявили каквато и да е агресия към лицето, което отказа да се подчини на полицейско разпореждане”.

"В откровен диалог между ръководството на МВР и директорите бяха отчетени пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. В този смисъл министър Стоянов разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол", твърди сега МВР.

Вътрешният министър, на когото лично премиерът Николай Денков поиска оставката заради полицейското насилие при протеста срещу БФС, обявил пред областните директори, че е "необходимо да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение".

Ръководството на МВР предприемало необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери, става ясно още от официално съобщение на МВР.

Ще се засили и дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации, и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

„Няма да толерираме никакви прояви на непрофесионално отношение и ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол“, категорични били министър Калин Стоянов и главният секретар гл. комисар Живко Коцев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата