Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР разкри нагло поставени незаконни пътни знаци

Те водят към частен паркинг в района на ГКПП-Лесово

БГНЕС архив

МВР откри незаконни пътни знаци на републикански път и то в непосредствена близост до обект от националната сигурност, какъвто е ГКПП-Лесово. Това става ясно от официално съобщение на вътрешното министерство.

В областната дирекция на МВР в Ямбол е получена информация, на републиканския път I-7, пред частeн паркинг преди ГКПП-Лесово, са били поставени пътни знаци. Те указвали ред за навлизане в паркинга и на практика подвеждали шофьорите.  Веднага била предприета проверка на място, при която главен инспектор Тодор Мишинев, началник на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Ямбол, установил поставени последователно конфигурации пътни знаци. Тя включвали следните табели: Т6 - Пътно превозно средство, за което се отнася знакът със символ за товарен автомобил, за лек автомобил и за автобус, Т11 - Посока към обект - надясно и Д20 - Платен паркинг.

Полицаят уведомил Областното пътно управление – Ямбол за констатираното от него, след което последвала съвместна проверка. Тя установила, че в базата данни за въведената организация на движение в пътния участък на управлението, за посоченото място е предвиден само един пътен знак - Д19 - Паркинг, а описаните по-горе табели са поставени незаконосъобразно, посочва вътрешното министерство.

МВР твърдят, че неправомерно поставените знаци са били демонтирани в присъствието на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, който се оказал в този момент в командировка в региона. Той бил там във връзка със стартирали съвместни контролни действия на граничните пунктове Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново.

На пътна отсечка с дължина 360 метра в село Мадан един и същи пътен знак за предимство беше поставен многократно през около 10 метра. Снимките, показващи направеното, бяха публикувани в социалните мрежи и предизвикаха множество коментари.

Прави впечатление, че МВР разказва подробно за това, което е открило, както и се хвали как е премахнало незаконните пътни знаци, но пропуска да посочи кой е сложил знаците, както и каква санкция е приложена спрямо него.

През годините има примери на поставени пътни знаци без никой да знае как точно е станало това, както и множество подозрения, че става дума за незаконни табели. Такива са установявани, включително и в София, на които например пише "Частен имот, преминаването забранено", а видимо става дума за градска улица.

Само преди година и половина медиите пък извадиха случай, при който на пътна отсечка с дължина 360 метра в село Мадан един и същи пътен знак за предимство беше поставен многократно през около 10 метра. Снимките, показващи направеното, бяха публикувани в социалните мрежи и предизвикаха множество коментари. Общо 14 пътни знаци бяха поставени на малката уличка, която води към местното гробище - пример как на практика има голям проблем с правилата кой поставя пътните знаци и кой ги контролира, като се има предвид, че неспазването им води до глоби, които понякога са и твърде големи.

В конкретния случай тогава стана ясно, че става дума за пътен проект за 1 120 000 лв., включващ изграждането на общо пет улици в няколко села. Твърдеше се, че тези знаци са били одобрени и от проектанта, и от финансиращия орган, за да се повишало вниманието на шофьорите. От КАТ - Монтана обаче заявиха тогава изрично, че не са одобрявали поставянето на знаците. 

Още по темата