Quantcast

Медия без
политическа реклама

МВР пусна списък на 292 скривалища в добро или задоволително състояние

Общият брой на бомбоубежищата и противорадиационните укрития е 704

10 Март 2022
БГНЕС

МВР публикува списък на общо 292 колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. Предоставената информация за тяхното местонахождение е заради зачестили запитвания, уточняват от дирекцията. 

Само преди дни шефът на пожарната обяви, че ще бъде активиран национален електронен регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната. Инициативаната за регистъра е именно на тази дирекция. „Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани, обяви той. От думите му стана ясно, че чрез интернет ще може всеки да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него. „На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища“, категоричен бе Николов. Николов добави тогава, че оборудването в убежищата е стара, но конструктивните изисквания са спазени, но не вижда кой и защо ще ни напада.

 

Следващата седмица ще бъде активиран национален електронен регистър на бомбоубежищата и скривалищата на територията на страната, обяви шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР гл. комисар Николай Николов.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи по време на изслушване преди седмица в парламента и за състоянието на колективните средства за защита – това са скривалища и противорадиационни укрития. „Общ брой 704. От тях скривалища – 551. Това са тези укрития, които представят по-висока степен на защита. Противорадиационни укрития – 153, те са само защита от радиационно замърсяване”, изброи той.

Състоянието им, според данните, които изнесе е следното: Първа категория - добро техническо състояние 31 бр., Втора категория - задоволително 187 бр.. Трета категория - лошо техническо състояние – 165. Четвърта категория – неизползваеми – 101 бр.

„ В момента аз не говоря за центровете за управление, не говоря за укритията, които могат да бъдат за София метро, гаражите на моловете, и на практика всички нови кооперация, които по наши изисквания ги задължихме отдолу да направят подземни гаражи”, каза той.

Още по темата