Медия без
политическа реклама

МВР пусна поръчка за парашутни скокове на жандармерията и баретите

Силовото ведомство ще плати 70 000 лв. за наем на самолет

Служители на жандармерията и баретите ще преминат парашутно-десантна подготовка.
БГНЕС
Служители на жандармерията и баретите ще преминат парашутно-десантна подготовка.

Служителите на Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" тръгват на училище за парашутизъм. Това става ясно от обществена поръчка на Министерството на вътрешните работи за наемане на самолет, чиято прогнозната стойност е 70 000 лв. без ДДС.

От описанието се разбира ясно, че ще се изпълнят общо 1340 скока. От тях 440 ще се извършат от 1100 метра, 250 - от 1500 метра, 400 - от 2000 метра и 250 - от 3000 метра. Целта на предвидените парашутни скокове е осигуряване парашутно-десантна подготовка за жандармерията и баретите. 

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е две години. Самолетът ще излита от лицензирана летателна площадка с прилежащото към нея въздушно пространство.

Освен това МВР е заделило допълнително 125 000 лв. без ДДС за покупка на 29 модерни дрона с таблет и аксесоари към тях, както и за обучение на служителите за работа с тях. От техническите спецификации става ясно, че безпилотните летателни апарати трябва да имат полетно време не по-малко от 30 мин, а обхватът на управлението и видеопредаването им трябва да бъде поне 3,5 км. Видеото, което ще снимат дроновете, трябва да бъде с резолюция 4К Ultra HD.

През обучение за работа с новите дронове ще преминат общо 116 души. Апаратите ще се ползват от СДВР, ГД "Национална полиция", както и от повечето областни дирекции на МВР в страната.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата