Quantcast
МВР прати кея на Догансарай на прокуратурата | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР прати кея на Догансарай на прокуратурата

Проверка на полицията установи, че в нотариалния акт за обекта е нанесена невярна информация
1 215

ГД "Национална полиция" изпрати на прокуратурата материалите от проверка на строителството на кея пред сарая на Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“. Мнението е, че следва да образуване на досъдебно производство за за умишлено нанесени неверни обстоятелства, съобщиха от МВР.

Проверката е започнала през есента на 2021 г. по сигнал за извършени закононарушения при изграждането на кейова стена в лесопарк Росенец. В него е посочено също, че на 2 септември 2016 г. първоначално е заличено пристанището - имот с идеални части, а на 24 февруари 2020 г. е нанесено в кадастъра като пристанище с нова, по-голяма квадратура от 5 838 кв. м.

От изискани документи и снимков материал е установено, че към 2016 г. хидротехническото съоръжение е било с площ от 1 029 кв. м, а през 2020 г. на негово място е нанесен нов имот с площ от 5 838 кв. м, с начин на трайно ползване за пристанище с размери и подробно описание в констативен нотариален акт от 18 март 2020 г. При съпоставка на данните, е изяснено, че този документ е съставен на база на изготвено експертно конструктивно становище-обследване и анализ на съществуващите строителни конструкции - брегоукрепителни конструкции и защитни съоръжения и оборудване. На това основание на тях са очертавани границите и дължината на съоръжението. Това дава основание на разследващите да заключат, че в официален документ - констативен нотариален акт от 18 март 2020 г., умишлено са нанесени неверни обстоятелства на база конструктивното становище, изготвено от 53-годишен инженер от Бургас.

ДНСК вече установи, че удължението на кейовата стена в лесопарк „Росенец“ е изградено без необходимите строителни книжа. "С изменение на кадастралната карта през 2020 г. площта на кейовата стена е увеличена от 1029 кв. м на 5838 кв. м съгласно предоставените кадастрални скици. Според тях обектът се води поземлен имот. От Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас е издадена скица на имота, предназначен за пристанище, с вписан собственик „Хермес Солар“ ООД, съгласно констативен нотариален акт от 2020 г. В него е записано, че имотът се състои от две основни части – северна и западна, изградени на два етапа в акваторията на Черно море през 70-те и 80-те години на ХХ век. "От огледа на място става ясно, че около 50 м от северната, дългата част на кейовата стена, е старо строителство. Бетонът е обрушен и на места има оголена, силно корозирала армировка. Върху нея е положена нова бетонова настилка. Новото строителство е цялата къса част и около 125 м от дългата част на кейовата стена. Това се потвърждава от кадастралните скици и от сателитните снимки", констатираха от ДНСК.

Още по темата:

 

Още

Интерпол вече не издирва Цветан Василев

10.08.2022

2317
Министър Шишков поиска точен график за газовата връзка България-Гърция

08.08.2022

1325
Дрогираният шофьор, който се блъсна в КАТ-Пловдив, е със 110 нарушения

03.08.2022

3997