Медия без
политическа реклама

МВР откри престъпление след проверка на високите цени на тока

Невключване на мощности в "Марица изток" 2 е довело до необосновано високи цени и щети за дружеството, твърди полицията

23 Март 2022
БГНЕС

ГДНП предава на прокуратурата материалите от проверката за високите цени на електроенергията, съобщава МВР и твърди, че са налице данни за престъплението безстопанственост.

Проверката започна през септември 2021 г. и бе инициирана след сигнал за необосновано висока цена на електроенергията, предлагана на платформата за търговия на Българската независима енергийна борса в сегмента „Ден напред“. Обект на проверката бе периодът между месеците юни и август 2021 година, когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh, разказват от вътрешното министерство.

Прокуратурата е наредила на ДАНС да извърши проверка на рекордно високата цена на електроенергията за бизнеса. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение.

От страна на Главна дирекция „Национална полиция“ е изискана информация от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), „ТЕЦ Марица изток 2“ и Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Създадена е и работна група между експерти от ГДНП и КЕВР, която извърши проверка и направи анализ на предоставените документи.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, чрез определено дъщерно дружество, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара „Ден напред". Установено е също така, че за периода от 15.07.2021 г. до 3.08.2021 г. са работили само две генериращи мощности на „ТЕЦ Марица изток 2", а след 4.08.2021 г. постепенно са включени и останалите генериращи мощности, при което двойно се е увеличила произведената и включена в електроенергийната система електроенергия и цената бележи рязък спад в края на периода – от 300 на 180 лв., при включени 5 генериращи блока на „ТЕЦ Марица изток 2".

Агенти на ДАНС са влезли в офисите на голям производител и търговец на електроенергия, съобщават БНТ и БНР.  Проверяват се и още няколко фирми - търговци на ток. Според националната телевизия, производителят, обект на проверка е собственик и на ТЕЦ-ове.

Анализът на тази информация води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени (т.нар. Задържане на капацитет, съгласно Регламент (ЕС) 1227/2011 г.). Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от „ТЕЦ Марица изток 2" са осъществили състава на престъпление по смисъла на чл. 219 от НК -безстопанственост и от това са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случаи се изразяват в нереализирана печалба.

Главна дирекция "Национална полиция" изпраща в прокуратурата материали от проверка на тол системата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата