Медия без
политическа реклама

Прокуратурата търси престъпление в рекордно високите цени на тока

В проверката е включена ДАНС и са изискани са материали от министерство на енергетиката, БЕХ, енергийната борса

17 Авг. 2021

Прокуратурата е наредила на ДАНС да извърши проверка на рекордно високата цена на електроенергията за бизнеса.

Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. В него се посочва, че в Специализирана прокуратура постъпи сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. 

 

 

Очакванията за днес - 9 август, са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново да надвишават 300 лв/МWh, призна Министерството на енергетиката. Миналата седмица служебният премиер Стефан Янев прибързано обяви, че ситуацията е "овладяна".

Веднага след наблюдаващият прокурор лично е изискал документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. 

 

 

Спешни действия за озаптяване на високите цени на електроенергията искат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо до служебния премиер Стефан Янев.

 

Шефовете на четирите големи работодателски организации се срещнаха с премиера Стефан Янев заради кошмарно високите цени на тока и поискаха тотално "изчегъргване" по върховете на българската  енергетика, започващо с ресорния министър Андрей Живков и заместниците му.

 

Ключови думи:

ток, прокуратура

Още по темата