Медия без
политическа реклама

Бизнесът обвини енергийната мафия за кошмара с цените на тока

Очаква се държавната "Марица Изток 2" да се включи с още един блок за успокояване на пазара

09 Авг. 2021Обновена
Pixabay

Очакванията за днес - 9 август, са цените на електроенергията на сегмента "Ден напред" отново да надвишават 300 лв/МWh, призна Министерството на енергетиката. Миналата седмица служебният премиер Стефан Янев прибързано обяви, че ситуацията е "овладяна". Положението с поскъпването на тока за бизнеса, започнало в началото на лятото, вече е непоносимо и все повече промишлени предприятия започнаха да спират работа, за да не трупат загуби. От федерацията на индустриалните потребители изчислиха, че заради скандално високите цени на електроенергията само в последните 10 дни българският бизнес е ощетен с над 53 млн. лева.

Днес Васил Велев и Кирил Домусчиев, шефове на двете големи работодателски организации АИКБ и КРИБ, коментираха напрежението, говорейки за "енергийна мафия", "саботаж", "безхаберие" и корупция". В свои публикации във Фейсбук те поискаха оставки - в ресорното министерство и в държавната енергетика. 

Председателят на Асоциацията та индустриалния капитал Васил Велев коментира, че в момента България е с най-скъпата електроенергия в Европа без Гърция. Той пусна гневен пост във Фейсбук, задавайки въпроса: ""Кой и в чия полза управлява българската енергетиката? Безпределни тъпанари или енергийна мафия? Или става дума за саботаж?".

 

Истината е, че държавата твърде много закъсня с реакциите и едва след като всички работодателски организации заплашиха с фалити и с протести, се стигна до взимане на мерки. Днес от МЕ съобщиха, че утре ТЕЦ "Марица изток 2" ще предложи на пазара допълнителни количества еленергия, след като включи още мощности.

Спешни действия за озаптяване на високите цени на електроенергията искат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо до служебния премиер Стефан Янев.

Поскъпването е предизвикано от засилено търсене и от по-слабо предлагане на борсата, откъдето предприятията си купуват необходимите им количества електроенергия. Въпреки че можеше и трябваше да се възползва от  засиленото търсене, държавната "Марица изток 2" доскоро работеше с едва 25% от капацитета си. Преди дни най-сетне от ресорното министерство "насърчиха" топлоцентралата, работеща само с два от своите три блока, да включи и трети. Това веднага се отрази на борсата и само за ден цените там паднаха с около 70 лева.
 

"Продължава активната комуникация с ТЕЦ "Марица изток 2". Министерството на енергетиката настоя пред ръководството на ТЕЦ-а утре да бъдат пуснати допълнителни мощности на централата за работа на свободния пазар. Това е възможност както за реализация на допълнителни приходи от страна на централата, така и за намаляване на натиска върху пазара от високите цени на електроенергията", обявиха днес от МЕ.

Миналата седмица в Народното събрание премиерът Янев обясни, че проблемите в енергетиката са трупани с години и че служебното правителство прави каквото може. 

 

ГНЕВНО

Ето какво написа във Фейсбук Васил Велев, председател на асоциацията на работодателите:

"От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа! (Не броим Гърция, защото там има специфика заради хилядите острови). 

1. Потреблението на електроенергия през лятото т.г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата (при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата). НЯМА недостиг на мощности.

2. Държавният ТЕЦ "Марица изток 2" работи с 1/4 от капацитета си, (разполагайки с персонал за 6/4, като за всеки един от над 2000 работници и служители домакинствата и бизнеса плащат по над 4000 лева месечно). Като цените са над себестойността и далеч над променливите разходи!

3. Изнасяме значителни количества електроенергия, при това на по-ниски цени от тези, на българската борса!

4. Не сме обединили пазара "Ден напред" с румънския и оттам със западноевропейския, който е с по-добри цени, но побързахме (въпреки възраженията на бизнеса) да се обединим със скъпия гръцки пазар. От 1,2,3 и 4 (а може да се продължи и с 5.6.7...) следва, че българската енергетика не се управлява в интерес на българските граждани, домакинства и предприятия! МЕ, БЕХ, ТЕЦ2! ОСТАВКА!".

Написаното от Велев бе подкрепено от шефа на КРИБ Кирил Домусчиев:

"Абсолютно си прав, Васко! Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как? За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 г., отиде в канала. Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем", коментира Домусчиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата